11 Eylül 2001 saldırıları sonrası Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve NATO'nun Avrupa güvenlik mimarisine etkilerinin karşılaştırmalı analizi
Compared analysis of the effects of Council of Europe, European Union and NATO to the European security architecture after 9/11 attacks
- Tez No: 693478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATASAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik Mimarisi, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, NATO, Kopenhag Okulu, European Security Structure, Council of Europe, European Union, NATO, and Copenhagen School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Avrupa güvenliği yüzyıllardan beri büyük önem arz etmiştir. Bugün hâlâ geçerliliğini koruyan siyasi sistemden ekonomik sisteme, kültürel değerlerden bilim ve teknolojiye, önem verdiğimiz her bir unsur, Avrupa'da icat edilmemiş olanlar da dâhil olmak üzere, Avrupa'da geliştirilmiş ve buradan dünyaya yayılmıştır. Eski Yunan'dan günümüze kadar uzanan bu süreçte, Avrupa'nın güvenliğini sağlamak için tek tek devletlerden ziyade birleşik ya da birleştirilmiş bir çabanın daha etkili olduğu defalarca tecrübe edilmiştir. Buna istinaden, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında her alanda yıkılan Avrupa'yı yeniden canlandırmak, savaş yaralarını sarmak ve Avrupa'nın güvenliğini yeniden sağlayabilmek için benzer çabalara başvurulmuştur. Bu bağlamda Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Birliği'nin (AB) öncüsü olarak görülen Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) gibi uluslararası örgütler kurulmuştur. Bu kapsamda çalışmanın amacı; AK, AB ve NATO'nun 11 Eylül 2001 Saldırıları sonrasında Avrupa güvenlik mimarisine yaptıkları katkıları ayrı ayrı incelemek, söz konusu örgütlerin etkilerinin benzediği ve farklılaştığı noktaları tespit etmektir. Bu örgütlerin katkıları Kopenhag Okulu'nun Sektörel (Genişletilmiş) Güvenlik Yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmiş ve söz konusu örgütlerin hangi sektörde ne kadar etkili olduğu analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada literatür taraması ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılarak söz konusu örgütlerin resmî belgelerinden birincil kaynaklar olarak faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
European security has been an important issue throughout centuries. Each and every value we appreciate today from political system to economic one, from cultural values to science and technology, including those not been invented originally in Europe, have been developed in Europe and spread to the world. Throughout the historical the process beginning from the Ancient Greece until today, it has been experienced repeatedly over time that unified or joint efforts were way much more efficient in order to provide European security compared to each state tried alone. Upon that, particularly after Second World War, to revive Europe, heal the wounds of war, and ensure European security similar endeavours were applied. In accordance with this, Council of Europe (CoE), European Coal and Steel Community (ECSC) as the pioneer of the European Union (EU), and North Atlantic Treaty Organisation (NATO) were founded. In this scope, the aim of this study is to examine the contributions of CoE, EU, and NATO to the European security architecture after 9/11 attacks and to determine where their efforts resemble and differ. In this study, contributions of these organizations are concluded based on the Sectoral (Enhanced) Security Approach of the Copenhagen School, and within this framework, literature review and document analysis methods are used.