Einsatz und effizienz von ausspracheschulung im daf-unterricht für erwachsene
Yetişkinlere yönelik yabancı dil olarak Almanca derslerinde sesle tim alıştırmalarının kullanımı ve etkinliği / Use and efficiency of pronunciation exercises for adults in learning German as a foreign language
  1. Tez No: 693692
  2. Yazar: FUNDA MALGAÇ ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yetişkinler, yabancı dil dersi, sesletim, konuşma, eylem araştırması, öğrenim günlüğü, adults, GFL lessons, phonetics, speaking, action research, learning diary Die Wichtigkeit eine Fremdsprache zu beherrschen
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzde yabancı bir dil bilmenin önemi tartışılamaz. Yabancı dil bilmek kişiler arası bir iletişim aracıdır. Yabancı dil öğrenmek, dil bilgisine ve kelime bilgisine hâkim olmak gibi birçok boyut içerir, ancak başarılı bir iletişim sağlamak için sadece bu boyutlara hâkim olmak kuşkusuz yeterli değildir. Birçok araştırma, yabancı dilin doğru sesletimi anlaşılır ve etkin bir iletişimin temelini oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Sesletimin doğru kullanılması özellikle hedef dilin ana dil olarak konuşulduğu ülkelerdeki iş, eğitim ve günlük hayattaki iletişimi sağlamak açısından daha da önemlidir. Yabancı dil öğrenme süreçlerinde çocukların ve gençlerin aksine, yetişkinlerin yabancı dil öğrenirken özellikle doğru sesletimi edinmede zorluk yaşadıkları yadsınamaz. Yetişkinlere yabancı dil olarak Almanca öğretiminde sesletim zorluğunun nedenlerini araştırmak için, diğer şeylerin yanı sıra, telaffuzu geliştirmek için yetişkinler için olan Almanca derslerine telaffuz eğitiminin dâhil edilip edilemeyeceğini ve nasıl dâhil edilebileceğini araştırmak gerekir. Bu sorudan yola çıkarak, bu çalışma, hedeflenen telaffuz eğitiminin 18 yaş üzerinde olan öğrencilerin telaffuzunu iyileştirip iyileştirmediğini ve öğrencilerin bu telaffuz eğitimini nasıl değerlendirdiği incelenmektedir. Bu araştırma Alman Kültür Merkezi (Goethe-Insitut Istanbul) kurs katılımcıları ile bir eylem araştırması projesinin sonuçlarını sunmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
Today, the importance of knowing a foreign language cannot be disputed. Knowing a foreign language is an interpersonal communication tool. Learning a foreign language includes many dimensions, such as having a good command of grammar and vocabulary. Many studies reveal that the correct pronunciation of a foreign language forms the basis of an intelligible and effective communication. The correct use of pronunciation is even more important in terms of ensuring communication in business, education and daily life, especially in countries where the target language is spoken as the mother tongue. It is undeniable that adults, unlike children and young people, have difficulties in acquiring the correct pronunciation while learning a foreign language. In order to explore the causes of pronunciation difficulties in teaching German as a foreign language to adults, it is necessary to explore whether and how pronunciation education can be integrated into German lessons for adults, among other things, to improve pronunciation. Based on this question, this study examines whether targeted pronunciation training improves the pronunciation of students over the age of 18 and how students evaluate this pronunciation training. This research attempts to present the results of an action research project with course participants of the German Cultural Center (Goethe-Insitut Istanbul).