Nurettin Topçu'da din sanat ilişkisi
The relationship between religion and art in Nurettin Topçu
- Tez No: 693826
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, sanat felsefesi, sanat, sanatçı, estetik iman, Nurettin Topçu, philosophy of art, art, artist, aesthetic faith
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Nurettin Topçu, muhtelif yerlerde vermiş olduğu konferans ve seminerlerde ve Hareket Dergisi'nde yazdığı denemelerde, sanat, sanatkâr, estetik iman konusundaki fikirlerini ortaya koymuştur. Daha sonra öğrencileri tarafından bu denemeleri telif edilmiştir. Fransa'da tahsil gördüğü yıllarda Maurice Blondel'in hareket felsefesinin tesirinde kalan Topçu'nun, hareket ve irade perspektifli bir bakış açısı geliştirdiği görülmektedir. Dine, sanata, din sanat ilişkine dair görüşleri bu bakış açısının izlerini taşımaktadır. Topçu, sanat sahasında düşünen, yazan ve sunumlar yapan sayılı düşünürlerimizden biridir. Ona göre sanat, imandan doğmaktadır. Sanatçı, farkında olsun ya da olmasın mistik olana doğru hamleler yapmaktadır. Topçuya göre, tabiata yönelmiş olan sanatçı, çokluk içinde tatmin aramaktadır.Bu tabiata yöneliş sonucu sanat eseri ortaya çıkmaktadır ve estetik iman böylece doğmaktadır. Bu iman sanatkârı bir müddet tatmin etse de, o, tatmin içinde tatminsizlik duymaktadır. Sanatkârın, eşyanın ötesinde var olana ulaşması için estetik imandan mistik/dini imana sıçraması gerekmektedir. Zira estetik imanı yaşayan sanatçı, mistikliğe can atmaktadır. Topçu, sanatkârları iki sınıf olarak ele alınmıştır. Bunlar, dünyadan kaçanlar ve dünyaya kaçanlar. Ona göre, dünyaya kaçanların sathî olanda-alanda kaldıkları ve iman sahasına sıçrayamadıkları, nihaî hedeflerinin, sanat eseri üretmek olduğu görülmektedir. Dünyadan kaçanlar, dünya sevgisine takılıp kalmamış olan sanatçılar, ızdırap ve aşkla eser ortaya koyan kahramanlardır. Onlar ya dinden sanata doğru köprü kurmuşlardır ya da sanattan dine doğru bir köprü kurmuşlardır. Topçu'nun hedefi estetizmden iman çıkarmak ya da imanın ilk aşamasının sanat olduğu iddiası değildir. O, bu durumun altını ısrarla çizerek vurgulamaktadır. Bu çalışmada Nurettin Topçu'da Din Sanat ilişkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda Nurettin Topçu'nun din anlayışı, mistik-dinî iman, estetik iman ve sanat anlayışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu revealed his ideas on art, artist and aesthetic belief In his conferences and seminars in various places and in his essays in the Journal of Movement. These essays were later copyrighted by his students. It is observed that Topçu, who remained under the influence of Maurice Blondel's philosophy of movement during his studies in France, developed a viewpoint with a perspective of movement and willpower. His views on art, religion, religion and art bear the traces of this perspective. Topçu is one of our few thinkers who think, write and make presentations in the field of art. According to him, art is born out of faith. Whether the artist is aware or not, he moves towards the mystical one. According to Nurettin Topçu , the artist, who has turned to nature, seeks satisfaction in the multitude. As a result of this nature, art work emerges and aesthetic faith is born. Although this faith satisfies the artist for a while, he feels dissatisfied in satisfaction. In order for the item to reach what exists beyond, it has to jump from aesthetic faith to mystical / religious faith. Because the artist, who has aesthetic belief, aspires to mysticism. Topçu handled the artists in two classes. These are those who fled from the world and those who fled to the world. It is seen that those who fled to the world are left in the surface area and cannot leap to the field of faith, their ultimate goal is to produce works of art. According to him, those who escaped from the world, the artists who are not stuck with the love of the world, are heroes who create works with agony and love. They either built a bridge from religion to art, or a bridge from art to religion. Topçu's aim is not to believe in aesthetics or to claim that the first stage of faith is art. He emphasizes this situation insistently. In this study, the relationship between Religion and Art in Nurettin Topçu were discussed. In this context, Nurettin Topçu's views on art, mystic-religious faith and aesthetic faith were mentioned.