Yiyecek içecek işletmelerinde işgörenlerin turizme ve turistlere ilişkin görüş ve davranışları: Gaziantep ili örneği
Opinions and behaviors of employees in food and beverage enterprises about tourism and tourists: Case of Gaziantep
  1. Tez No: 693830
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. METİN SÜRME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek içecek işletmeleri, gastronomi turizmi, Gaziantep, işgören davranışı, Food and beverage businesses, gastronomy tourism, Gaziantep, employee behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Gaziantep'te faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinde işgörenlerin turizme ve turiste karşı davranışlarının değerlendirilmesidir. Araştırmada veriler anket kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın evrenini, Gaziantep ilinde bulunan yiyecek içecek işletmelerinde istihdam edilen işgörenler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 413 yiyecek içecek işletmesi çalışanına 2020 yılının Eylül ve Aralık ayları içerisinde yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları genel olarak incelendiğinde yiyecek içecek işletmesi işgörenlerinin turizme ve turiste karşı görüş ve davranışlarına dair değerlendirmelerin genel anlamda olumlu olduğu görülmüştür. Bununla beraber, yiyecek içecek işletmesi işgörenlerinin cinsiyete, yaşa, turizm alanındaki eğitim durumuna, işletmenin konumuna, Unesco yaratıcı şehirler ağı ile ilgili bilgi durumuna göre turizme ve turistlere yönelik görüş ve davranışlarının farklılık gösterdiği görülmüştür. Bununla beraber, yiyecek içecek işletmesi işgörenlerinin genelinin turistlere karşı saygılı davrandığı görülmüştür. Çalışmanın son aşamasında elde edilen bulgulara göre çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the behavior of employees towards tourism and tourists in food and beverage businesses operating in Gaziantep. The data in the study were collected using a questionnaire. The universe of the research consists of employees employed in food and beverage businesses in Gaziantep. In this context, a face-to-face survey was applied to 413 food and beverage business employees in September and December of 2020. When the results of the research are examined in general, it is seen that the evaluations of the food and beverage business employees' views and behaviors towards tourism and tourists are generally positive. However, the food and beverage business employees' gender, age,It has been observed that there are differences according to the educational status in the field of tourism, the location of the business, and the knowledge of the UNESCO creative cities network. However, it has been observed that the employees of the food and beverage business generally behave respectfully towards tourists. Various suggestions were presented according to the findings obtained in the last stage of the study.