Sara Gürbüz Özeren'in efsanelerinin kök değerler bağlamında incelenmesi
Examination of Sara Gürbüz Ozeren's legends in context of root values
- Tez No: 693975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sara Gürbüz Özeren, Kök Değer, Değerler Eğitimi, Efsaneler, Sara Gürbüz Özeren, Root Value, Values Education, Legends
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk edebiyatı yazarlarından Sara Gürbüz Özeren'in Büyük Türk Efsaneleri kitap serisini kök değerler eğitimi açısından incelemektir. Bu araştırma, betimsel nitelikte bir çalışma olup doküman incelemesi yöntemi, Nitel araştırma tekniği ve betimsel tarama modeli esas alınarak yapılmıştır. Çalışmanın materyallerini de Sara Gürbüz Özeren'in on eseri oluşturmaktadır. Bu eserler kök değerler eğitimi açısından, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve 2019 yılında yayımlanan İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi öğretim programında yer alan MEB Kök Değerleri' ne göre incelenmiştir. İncelenen eserlere konu olan değerler sırasıyla en fazla sevgi (51), saygı (39), yardımsever (34), denetim (32), sorumluluk (28), dürüstlük (18), vatansever (18), adalet (17), dostluk (14), öz sabır (14), değerine yer verildiği belirlenmiştir. Bu bulgular neticesinde Sara Gürbüz Özeren'in Büyük Türk Efsaneleri adlı kitap serisi değerler eğitimi konusunda faydalanılacak kaynaklar arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Eserlerin genelinde on kök değerin hepsine yer verilerek ve değerlerin okuyucuya örtük bir biçimde aktarıldığı tespit edilmiştir. Sara Gürbüz Özeren'in Büyük Türk Efsaneleri kitaplarının değerler eğitimi açısından ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere önerilebilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the book series Great Turkish Legends by Sara Gürbüz Özeren, one of the authors of Turkish literature, in terms of root values education. This research is a descriptive study and was conducted on the basis of document analysis method, qualitative research technique and descriptive scanning model. The materials of the study consist of ten works of Sara Gürbüz Özeren. These works were examined in terms of root values education, according to the general objectives of the Turkish National Education and the Ministry of National Education Root Values in the Primary and Secondary School Turkish Language Curriculum published in 2019. The values that are the subject of the examined works are the most love (51), respect (39), helpful (34), control (32), responsibility (28), honesty (18), patriotic (18), justice (17), friendship ( 14), self-patience (14), and its value. As a result of these findings, it has been concluded that Sara Gürbüz Özeren's book series named Great Turkish Legends is among the resources to be benefited from on values education. It has been determined that all of the ten root values are included in the works and that the values are implicitly conveyed to the reader. Sara Gürbüz Özeren's Great Turkish Legends books can be recommended to primary and secondary school students in terms of values education.