Kişilik özelliklerinin mesleki aidiyet üzerindeki etkisi
The effect of personalitiy characteristics on job commitment
  1. Tez No: 694099
  2. Yazar: AHMET EMRE TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Mesleki Aidiyet, Sorumluluk, Personality Characteristics, Job Commitment, Responsibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mesleki aidiyet, örgütler için artan rekabet ortamında kâr amacı olan ya da olmayan her türlü kuruluş için çok önemli olarak kabul gören bir faktördür. Araştırmacılar ve yöneticiler tarafından mesleki aidiyetin önemli bulunmasının nedeni ise, bireyler üzerinde pozitif etki oluşmasına yardımcı olmasıdır. Nitelikli iş gücünün mesleğine olan bağlılığı, örgütsel başarının gerçekleşmesi için önemli bir konu haline gelmiştir. Kişilik ise, çeşitli faktörler dahilinde değişkenlik gösterebilen bir unsurdur. Bu doğrultuda kişiliği etkileyen faktörler olduğu gibi kişiliğin de etkilediği çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de mesleki aidiyettir. Literatürde kişilik özelliklerinin mesleki aidiyet üzerindeki etkisini inceleyen bir çalışma olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmada kişilik özelliklerinin mesleki aidiyet üzerindeki etkisine ulaşılmaya çalışılmıştır. Kişilik özelliklerinin mesleki aidiyeti olumlu, olumsuz, etkilemesi ya da mesleki aidiyet üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığı ihtimali göz önünde bulundurularak çalışmaya başlanmıştır. Bu bağlamda Antalya ili kapsamında bir araştırma yürütülmüştür. Antalya ilinde çalışan 481 kişinin internet üzerinden katılımı ile anket çalışması düzenlenmiştir. Elde edilen anket sonuçlarına göre kişilik özelliklerinin mesleki aidiyet üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Kişilik özelliklerinden sorumluluk kişilik özelliğinin diğer özelliklere göre mesleki aidiyeti daha fazla etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Job commitment is a factor that is considered very important for all types of organizations, whether for profit or not, in an environment of increasing competition for organizations. The reason why organizational trust is found important by researchers and managers is that it helps to have a positive impact on individuals. The commitment of a qualified workforce to the organization has become an important issue for the realization of organizational success. Personality is an element that can vary within various factors. In this respect, besides various factors affecting personality, there are also factors affected by the personality. One of them is job commitment. It has been determined that there is no study in the literature examining the effect of personality characteristics on job commitment. The aim of this study is to reach the effect of personality characteristics on job commitment. The study was initiated, considering the possibility that personality characteristics affect job commitment positively or negatively or have significiant effect on job commitment. In this context, a research was carried out within the scope of Antalya province and a questionnaire study was conducted with the participation of 481 people working in Antalya province. According to the results of the survey, it is concluded that personality characteristics have a great effect on job commitment. It has been determined that responsibility as a personality characteristics affects job commitment more than other characteristics.