The political economy of sovereign wealth funds: The globalization paradox
Devlet varlık fonlarının iktisadi politikaları: Küreselleşme paradoksu
- Tez No: 694131
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE EDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
21. yüzyılda küresel finansallaşmanın beraberinde getirdiği dönüşümlerden biri, geleneksel egemenlik anlayışının değişimidir. Devlet Varlık Fonları (DVF) ülkelerin kendi adlarına uluslararası yatırım yapabilecek yeni ekonomik yatırım kurumları kurmak için 'satışa' çıkardıkları egemenliklerinin kurumsallaşmış halidir. Ancak DVF'ları yeni bir fenomen değildir. İlk varlık fonu 1953'te Kuveyt'tin petrol gelir fazlasını uluslararası yatırımlar ile yönetmek için oluşturulmuştu. 20 yıl sonra 1983'te bir kamu kurumu olan Kuveyt Yatırım Otoritesi (KIA) olarak kuruldu (KIA, 2020). Yirmi birinci yüzyılın başında DVF'larının sayılarında hızlı bir artış ile uluslararası iktisadi ve siyasi ilgi çekmiştir ve yatırımları farklı bir önem taşımaya başlamıştır. DVF'larının toplam varlık havuzunun boyutu ve önemi daha da artarken, onları kamu politikası ve makroekonomik politika için potansiyel araçlar haline getirirken, yatırım yönetimleri, şeffaflıkları, ve sürdürülebilirlikleriyle ilgili sorunlar ve sorular artmıştır; DVF'larının yönetim ve yatırım çeşitliliklerine neden olan faktörler nelerdir? Bu tez, bu soruyu, varlık fonlarınının iç siyasal ekonomilerini, hizmet ettikleri ekonomik ihtiyaçları ve bu fonların devletleriyle arasındaki ilişkilerini de dahil ederek kapsamlı bir karşılıklı sınıflandırma sunarak, düzenlemek ve standartlaştırmak için uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen tipolojilerin ötesine bakarak cevaplamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the many results of global financialization in the twenty-first century is the transformation of the traditional understanding of sovereignty. In the case of sovereign wealth funds (SWF), states commodify their sovereignty in new economic investment institutions that can invest internationally on their behalf. SWFs, however, are not a recent phenomenon. The first SWF was created in 1953 as an entity to manage oil revenue surplus investment in an off-shore office; this London office was later established as a public government institution, the Kuwait Investment Authority (KIA) (Kuwait Investment Authority [KIA], 2020). Despite not being a new institution, it was only at the turn of the twenty-first century that SWFs gained momentum in their creation. Consequently, it attracted the attention of economists and politicians alike. As the total asset pool of SWFs increases in size and importance, making them potential tools for public and macroeconomic policy, questions around their governance, transparency, and sustainability, also increase. Questions that can only be answered by understanding the factors that result in the heterogeneity amongst SWFs. This thesis aims to answer this question by looking beyond the typologies set by multilateral international institutions to regulate and standardize wealth funds and present a comprehensive mutually constitutive categorization by also including their domestic political economies and the economic needs they serve to satisfy, and their relationship with and the influence of their domestic political regimes on SWF management styles and legitimacy.
Benzer Tezler
- Küreselleşme ve yeni devlet kapitalizminin yükselişi
Globalization and the rise of the new state capitalism
ORHAN ŞİMŞEK
- The political economy of Turkey Wealth Fund: The interplay between fiscal policy and economic governance
Türkiye Varlık Fonu'nun ekonomi politiği: Mali politika ve ekonomi yönetişimi arasındaki etkileşim
BERKAY ÖRMECİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
EkonomiBoğaziçi ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ALPER YAĞCI
- The political economy of Turkey wealth fund: A case study within the state-business relations in Turkey
Türkiye Varlık Fonu'nun ekonomi politiği: Türkiye'de devlet iş ilişkilerinde bir vaka analizi
SEVDE ACABAY
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Siyasal Bilimlerİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BERK ESEN
- The political economy of gulf-based swfs: KIA, PIF and ADIA as autonomy-maximizer and coup-proofer
Körfez merkezli varlık fonlarının ekonomi politiği: Özerklik arttırıcı ve darbe önleyici olarak KIA, PIF ve ADIA
İLKER SEZER
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
Siyasal BilimlerBoğaziçi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER YAĞCI
- Sovereign wealth funds in the context of subordinate financialisation: The Turkey Wealth Fund in a comparative perspective
Tabi finansallaşma bağlamında ulusal varlık fonları: Karşılaştırmalı bir perspektifte Türkiye Varlık Fonu
ALİ MERT İPEK
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
EkonomiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GALİP YALMAN