Çağdaş Eğitim Dergisi'nin eğitim sorunları açısından değerlendirilmesi (2000-2013)
The evaluation of Journal of Contemporary Education with respect to the educational issues (2000-2013)
  1. Tez No: 694264
  2. Yazar: FATMA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim sorunları, Çağdaş Eğitim Dergisi, Türk eğitim sistemi, eğitim politikası, Educational Policy, Turkish Education System, Teaching Profession and Educational Sciences
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Dergiler içinde yaşanılan dönemi bizlere yansıtan birer haberleşme vasıtalarıdır. Bu sebeple daha önce yaşanmış olay ve gelişmelerin yeni nesillere aktarılabilmesi ve onlara iletilmesi için dergiler aracılık yapmaktadır. Genç nesillerin geçmiş yıllarda meydana gelen olay ve gelişmelerden ders çıkararak günümüz toplumunun asıl sorunları hakkında fikir sahibi olabilmeleri için onlara ışık tutan oldukça kıymetli verilerdir. 1976-2013 yılları arasında yayınlanmaya aralıksız olarak devam eden Çağdaş Eğitim Dergisi de dönemine ait değerli bilgileri içinde barındırmakta ve bugün hala var olmaya devam eden eğitim ile ilgili sorunlara cevaplar bulunması noktasında kolaylık sağlamaktadır. Bu araştırmanın hedefi, 2000 yılından başlayarak 2013 yılına kadar olan sürede yayınlanan Çağdaş Eğitim Dergisi'ndeki eğitim sorunlarını inceleyerek bu sorunların yaşadığımız dönemdeki eğitim sorunlarına ışık tutmasını sağlamaktır. Araştırma boyunca ilk olarak Çağdaş Eğitim Dergisi'nin 2000 ve 2013 yılları arasındaki bütün sayılarına erişilmeye çalışılmıştır. Derginin bütün sayılarına Milli Kütüphane' den ulaşılmıştır. Araştırmada derginin bütün sayılarına erişildiği için bunun haricinde örneklem alımı yapılmamıştır. Araştırmada kullanılan yöntem içerik analizi yöntemi olup teknik olarak ise kategorik değerlendirme tekniği esas alınmıştır. Bu araştırmanın yapılabilmesi için ilk olarak Çağdaş Eğitim Dergisi'nde ele alınan eğitim ile ilgili sorunlar analiz edilmiştir. Dergide analiz edilen eğitim sorunları sonrasında kategorik değerlendirme tekniği kullanılarak şu ana başlıklar altında toplanmıştır; eğitim politikası, Türk eğitim sistemi, öğretmenlik mesleği ve eğitim bilimleri.
Özet (Çeviri)
Journals are means of communication which reflect the era we live in. That is why they mediate in order to transmit the incidents and developments that have happened before to the new generations. Journals contain substantial information that sheds light on young generations so that they can have an idea about the real problems of today's society by learning their lessons from the incidents and developments that came about in the past years. Journal of Contemporary Education, which was continuously published between 1976 and 2013, also contains valuable information about its era and makes it easier to findsolutions to the educational problems that still exist today. The aim of this study is to examine the educational problems in the issues of the Journal of Contemporary Education that were published from 2000 to 2013, and make these problems provide an insight about the educational problems of today. In the first phase of the research, it was tried to gain Access to all issues of the Journal of Contemporary Education from2000 to 2013. As all the issues of the journal were attained, no sampling was made except this one. The research mainly uses content analysis method and categorical evaluation technique. In order to carry out this research, educational problems discussed in the Journal of Contemporary Education were analyzed first. Educational problems analyzed in the journal were then gathered under the following main topics using the categorical evaluation technique;