Impact of managerial intelligence and leadership styles on employees job satisfaction, manufacturing industry in the United Arab Emirates
Birleşik Arap Emirliklerinde yönetim zeka ve liderlik tarzlarının çalışanların iş memnuniyeti, üretim endüstrisi üzerindeki etkisi
- Tez No: 694318
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MERVE ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetsel Zeka, Liderlik Tarzları, Otokratik Liderlik, Demokratik Liderlik, İş Tatmini, Managerial Intelligence, Leadership Styles, Autocratic Leadership, Democratic Leadership, Job Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı (Yönetel Zeka ve Liderlik Tarzlarının Çalışanların İş Doyumuna Etkisi) incelemektir. Yönetsel zeka ve liderlik stilleri bağımsız değişkenler olarak, iş tatmini ise bağımlı değişken olarak ele alınmaktadır. Yönetsel zeka, natüralist, müzikal, mantıksal ve matematiksel, varoluşsal, kişilerarası, dilsel, bedensel kinestetik, içsel ve uzamsal olmak üzere dokuz boyut altında kavramsallaştırılmıştır. Sadece otokratik ve demokratik liderlik tarzları incelenmiştir. Bu çalışmanın katılımcıları BAE'de imalat sektöründe çalışan çalışanlardır. Anket 130 kişi tarafından yanıtlanmıştır. Verilerin analizi için SPSS istatistik paketi kullanılmıştır. Regresyon analizi sonuçları, hem yönetsel zekanın hem de liderlik tarzlarının çalışanın iş tatmini üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Yönetsel zekâ alt boyutundan sadece kişilerarası zekanın iş tatmini üzerinde açıklayıcılık gücü vardır. Demokratik ve otokratik liderlik, çalışanın iş tatminine olumlu yönde katkıda bulunmuştur. Demokratik liderliğin iş tatmini üzerinde otokratik liderliğe göre daha fazla açıklama gücü vardır. Fark testi sonuçları, erkek çalışanlar için sadece yöneticinin algıladığı içsel zeka ortalamalarının kadın çalışanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine the Impact of Managerial Intelligence and Leadership Styles on Employees Job Satisfaction. Managerial intelligence and leadership styles are addressed as independent variables, job satisfaction as dependent variable. Managerial intelligence was conceptualized under nine dimensions such as naturalistic, musical, logical and mathematical, existential, interpersonal, linguistic, bodily kinaesthetic, intrapersonal and spatial. Only autocratic and democratic leadership styles were studied. The participants of this study are employees who work in manufacturing industry in the UAE (United Arab Emirates). The questionnaire was answered by 130 participants. In order to analyze the data, SPSS statistical package was used. Results of regression analysis showed that both managerial intelligence and leadership styles have positive affect on employee's job satisfaction. From the subdimension of managerial intelligence only interpersonal intelligence has explanatory power on job satisfaction. Democratic and autocratic leadership contributes positively on employee's job satisfaction. Yet, democratic leadership has more explanation power on job satisfaction than autocratic leadership. The results of difference tests have indicated that only the means of manager's perceived intrapersonal intelligence for male employees is significantly higher than female employees.