Ergen mükemmeliyetçiliğinin sosyal kaygı ve öfke düzeyi ile öfke tarzları açısından incelenmesi
Examination of adolescent perfectionism in terms of rage styles with social anxiety and anger level
- Tez No: 694351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Sosyal Kaygı, Öfke, Ergenlik, Perfectionism, Social Anxiety and Anger, Adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmanın amacı ergen mükemmeliyetçiliğinin, sosyal kaygı ve öfke düzeyi ile öfke tarzları açısından incelenmesidir. Araştırmada genel tarama modelinin ilişkisel tarama alt modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Beylikdüzü ilçesidir. Bu ilçeden rastgele seçilen iki okuldaki öğrenciler örneklem olarak alınmıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilen bu araştırmaya katılan öğrencilerin 250'si kız, 152'si erkektir. Araştırmaya toplam 402 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak“Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği”,“Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği”ve“Sürekli Öfke ve Öfke Tarzı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans analizi, iki grup ortalamaları arasındaki farklılığın anlamlılığı için bağımsız t testi, ikiden fazla grup ortalamaları arasındaki farklılığın anlamlılığı için ise tek yönlü varyans analizi, değişkenler arasındaki ilişkinin yönü ve kuvvetini belirlemek için pearson korelasyon analizi ve birden fazla bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini ortaya koymak için çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ergen mükemmeliyetçiliğin sürekli öfke toplam puan üzerinde önemli bir yordayıcı olduğunu göstermiştir. Ergenlerin öfke ve öfke ifade tarzı puanları ile bazı demografik değişkenler açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Buna göre; ergenlerin mükemmeliyetçilik ölçeği toplam puanları ile sosyal kaygı, sürekli öfke, öfke ifade tarzı öfkeyi dışa vurma, öfke içe atma arasında anlamlı korelasyon vardır. Bununla birlikte sosyal kaygı ölçeği puanı ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzı öfke içte tutma arasında da pozitif yönde anlamlı korelasyon vardır. Araştırmanın sonuçları, temel ve alt problemlerine ilişkin bulgular ve alan yazındaki diğer çalışmalar doğrultusunda tartışarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine adolescent perfectionism in terms of social anxiety and anger levels and anger styles. The relational survey submodel of the general survey model was used in the study. The universe of the research is Beylikdüzü district. Students from two randomly selected schools from this district were taken as samples. 250 of the students participating in this research conducted in the 2020-2021 academic year are girls and 152 are boys. A total of 402 students participated in the research. In this study,“Multidimensional Perfectionism Scale”,“Social Anxiety Scale for Adolescents”and“Trait Anger and Anger Style Scale”were used as data collection tools. Frequency analysis in data analysis, independent t-test for the significance of the difference between the means of two groups, one-way analysis of variance for the significance of the difference between the means of more than two groups, pearson correlation analysis to determine the direction and strength of the relationship between the variables, and the effect of more than one independent variable on the dependent variable. Multiple regression analyzes were performed to reveal. As a result of the analyzes, it was shown that adolescent perfectionism is an important predictor of trait anger total score. Significant differences were found between the groups in terms of anger and anger expression scores of adolescents and some demographic variables. According to this, there is a significant correlation between the total scores of the adolescents' perfectionism scale and social anxiety, trait anger, anger expression, anger-out, and anger-in. On the other hand, there is a positive and significant correlation between the social anxiety scale score and trait anger and anger expression style and anger retention. The results of the research were discussed and suggestions were presented in line with the findings related to the main and sub-problems and other studies in the literature.