Öykülerle desteklenmiş matematik eğitim programının 48-60 aylık çocukların matematik becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the mathematics education program supported with stories on the mathematics skills of 48-60 month old children
  1. Tez No: 694364
  2. Yazar: ZEYNEP METİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN TUĞBA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Erken Matematik Yeteneği, Matematik Eğitimi, Early Childhood, Early Mathematics Ability, Mathematics Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı, anaokuluna devam eden 48-60 ay arasındaki çocuklar için öykülerle desteklenmiş matematik eğitim programı geliştirmek ve bu programın çocukların erken matematik becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020- 2021 eğitim- öğretim yılında Uşak ili Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız bir anaokulunda okul öncesi eğitime devam eden 48-60 ay arasındaki çocuklar oluşturmaktadır. Deney ve kontrol gruplu çalışılan araştırmada deney grubu 18 çocuk, kontrol grubu 15 çocuk olmak üzere toplamda 33 çocuk ile çalışma yürütülmüştür. Bu araştırmada ön test-son test, kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Erken Matematik Yeteneği Testi3 (TEMA-3) kullanılmıştır. Ginsburg ve Baroody tarafından geliştirilen testin Türkiye'deki 48-60 aylık çocuklar için uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması Şeker (2013) tarafından yapılmıştır. Veri toplama sürecinde deney ve kontrol grubu öğrencilerine öykülerle desteklenmiş matematik eğitim programı uygulanmadan önce Erken Matematik Yeteneği Testi-3 (TEMA-3) ön test olarak uygulanmıştır. Ön testler bittikten sonra deney grubu ile haftada üç (3) gün olmak üzere 8 hafta boyunca“Öykülerle Desteklenmiş Matematik Eğitim Programı”uygulanmıştır. Araştırma sürecinde araştırmacı tarafından deney grubunda bulunan çocuklara“Öykülerle Desteklenmiş Matematik Eğitim Programı”uygulanmış; kontrol grubunda bulunan çocuklara ise 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda belirtilen günlük eğitim akışı devam ettirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını görmek adına bağımsız gruplar T-Testi, deney ve kontrol grubunun kendi aralarında ön test- son test puanları arasındaki anlamlı bir farkın olup olmadığını görmek adına bağımlı gruplar T-Testi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulardan hareketle ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken; son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Öykülerle desteklenmiş matematik eğitim programının çocukların matematik becerilerini geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a story-supported mathematics education program for six-year-old children attending kindergarten and to examine the effect of this program on early mathematics skills. The study group of the research consists of pre-school children studying at an independent kindergarten under the Ministry of National Education in Uşak in the 2020-2021 academic year. The study was conducted with 33 children in total, including 18 children in the experimental group and 15 children in the control group. In this research, pretest-posttest, quasi-experimental design with control group was used. In addition, the observations of the students during the application process of the education program supported by the stories to be applied by the students during the application process were analyzed by descriptive analysis technique. Early Mathematical Ability Test-3 (TEMA-3) was used to collect data in the study. Adaptation, validity and reliability study of the test developed by Ginsburg and Baroody for 48-60 month old children in Turkey made by Şeker(2013). In the data collection process, the Early Mathematics Ability Test-3 (TEMA-3) was administered as a pre-test before the mathematics education program supported by stories was applied to the experimental and control group students. After the pre-tests were over, the Mathematics Education Program Supported by Stories was applied for 8 weeks, once a week, with the experimental group. During the research process, the Early Mathematical Ability Test-3 (TEMA-3) applications were applied to the children in the experimental group by the researcher; the daily education flow specified in the 2013 Pre-School Education Program was continued for the children in the control group. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22 program. Independent groups T-Test was used to see if there was a significant difference between the pre-test and post-test scores, and the dependent groups T-Test was used to see if there was a significant difference between the pre-test-post-test scores of the experimental and control groups. Based on the findings obtained from the analyzes, there was no significant difference between the pre-test scores; It was found that there was a significant difference between the post-test scores in favor of the experimental group. It has been concluded that the mathematics education program supported by stories is effective in improving children's mathematics skills.