Hemşirelik öğrencilerinin COVID-19 pandemisinde kendi kendine ilaç kullanım özellikleri
Characteristics of nursing students' self-medication in the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 694478
  2. Yazar: AYŞE ÇİĞDEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kendi kendine ilaç kullanımı, hemĢirelik öğrencisi, ilaçlar, Self-medication, nursing student, drugs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kendi kendine ilaç kullanımı dünya çapında yaygın bir uygulamadır ve bunun sonucu maddi, manevi ve sağlık kayıpları olmaktadır. AraĢtırma COVID-19 pandemi sürecinde hemĢirelik bölümü öğrencilerinin kendi kendine ilaç kullanım yaygınlığını ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı nitelikte yapılmıĢtır. ÇalıĢma KırĢehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hemĢirelik bölümünde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, araĢtırmaya katılmayı kabul eden 560 öğrenci ile yürütülmüĢtür. AraĢtırmada evrenin %61.40'ına ulaĢılmıĢtır. Veriler, araĢtırmacılar tarafından ilgili literatür incelenerek oluĢturulan“Veri Toplama Formu”kullanılarak toplanmıĢtır. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama ve Ki-Kare testi kullanılmıĢtır. AraĢtırmaya katılan hemĢirelik öğrencilerinin yarıdan fazlasının (%63,6) kendi kendine ilaç kullandığı, en sık oranda baĢ ağrısı, nezle/grip ve menstruasyon ağrısı nedeniyle ilaç kullandıkları ve en sık kullanılan ilacın ağrı kesici/analjezik (% 69,8) olduğu belirlenmiĢtir. HemĢirelik öğrencileri en çok kendi kendine ilaç kullanma nedenleri önceden aynı ilacı kullanma (%56,2), ilaca iliĢkin tıbbi bilgiye sahip olma (%26,8), ilacın evde mevcut olması (%26,8), önemsiz gibi görülen sağlık sorunu (%16,8), sorunun acil olması (%14,6) ve pandemi süreci (COVID-19) nedeni ile (%13,4) Ģeklinde belirlenmiĢtir. Öğrencilerin kendi kendine ilaç kullanma durumları ile sosyodemografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıĢtır (p>0,05). Anne eğitim durumu ortaokul ve üstü olan öğrencilerin, evde eczane dolabında, buzdolabında ya da dolapta ilaç bulunduran öğrencilerin kendi kendine ilaç kullanım oranının daha fazla olduğu bulunmuĢtur. HemĢirelik öğrencilerin, kendi kendine ilaç kullanma oranı oldukça yüksektir. HemĢirelik lisans eğitimi ders müfredatlarında kendi kendine ilaç kullanımı konusuna yer verilmelidir. Ayrıca, öğrenciler kendi kendine ilaç uygulamalarının sonuçları konusunda eğitilmelidir.
Özet (Çeviri)
Self-medication is a common application worldwide, resulting in financial, spiritual and health losses. This descriptive study was conducted to assess self-medication prevalence in nursing students in the COVID-19 pandemic and the influencing factors. The study was carried out with 560 students who were receiving education in KırĢehir Ahi Evran University Faculty of Health Sciences nursing department during the 2020-2021 academic year and agreeing to participate in the study. In the study, 61.40% of the population was reached. The data were collected using the“Data Collection Form”which was prepared by the researchers upon the relevant literature review. In the data analysis, number, percentage, mean, and Chi-square test were used. It was determined that more than half of the nursing students who participated in the study (63.6%) applied to self-medication, they used medication mostly due to headache, cold/flu and period pain and the most frequently used medication was analgesic (69.8%). The most frequent self-medication reasons of the nursing students were taking the same drug before (56.2%), having medical knowledge about the drug (26.8%), having the drug available at home (26.8%), considering health problem unimportant (16.8%), having an emergency situation (14.6%) and the pandemic (COVID-19) (13.4%). It was determined that there was no statistically significant difference between the self-medication and sociodemographic characteristics of the students (p>0.05). The students, whose mother's educational background was secondary education and above and those who kept drugs in a medicine chest, fridge or cupboard at home, had a higher rate of self-medication. The nursing students had a very high rate of self-medication. It is recommended that nursing undergraduate curricula include the subject of self-medication. In addition, it is recommended to train students on the outcomes of self-medication.