Okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi (İzmir ili örneği)
Investigation of pre-school teachers' technology qualifications (iİzmir provincial example )
- Tez No: 694608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Teknoloji, Teknoloji Öz yeterlilik, Preschool Teachers, Technology, Technology Self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Okul öncesi dönemde çocuklara birçok yönden rehberlik eden ve onlara rol model olan kişilerden biri de okul öncesi öğretmenleridir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda okul öncesi öğretmenlerinin özellikle hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelen teknolojiyi ne denli kullandıkları önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin teknoloji öz yeterlilik düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel yöntem kullanılarak yapılan araştırma tarama modeli (survey) niteliğindedir. Ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında İzmir ilinde bulunan Konak, Foça, Aliağa, Karşıyaka, Bayraklı, Dikili, Bergama, Menemen, Çiğli ilçelerine bağlı resmi bağımsız anaokullarında ve bünyesinde anasınıfı bulunduran resmi okullarda görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Evreni oluşturan seçili 21 okuldaki toplam öğretmen sayısı 162 olup 161 öğretmene ulaşılmış, 4 adet ölçek sonucu sapan değerler oluşturduğundan çıkarılarak 157 ölçek sonucu kullanılmıştır. Ölçekler online uygulanmış olup evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır Araştırmada Doğru (2014) tarafından geliştirilen, 48 maddeden oluşan, güvenirlik ve geçerlilik hesaplamaları yapılmış olan“Eğitimde Teknoloji Kullanımı Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular okul öncesi öğretmenlerinin teknoloji öz yeterlilik düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığını, ancak eğitim düzeyi, kıdem ve teknoloji kullanımına yönelik eğitim alma durumlarına göre ölçeğin tamamında veya en az bir alt boyutunda anlamlı bir şekilde farklılaştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Preschool teachers are one of the people who guide children in many ways in the pre-school period and are role models for them. Considering this situation, it is important how much preschool teachers use technology, which has become an indispensable element of our lives. In this context, this research aims to examine the technology self-efficacy levels of preschool teachers in terms of various variables. This research is a descriptive study in survey type. The universe of the research is in the official independent kindergartens in the districts of Konak, Foça, Aliağa, Karşıyaka, Bayraklı, Dikili, Bergama, Menemen, Çiğli and in public schools that have a kindergarten in the 2020-2021 academic year. It consists of pre-school teachers who are working. Since it was aimed to reach the entire universe, no sample selection was made. Accordingly, the sample of the research consists of 157 schools that use at least one of the technological education tools in their classrooms and that work in the official independent kindergartens of Konak, Foça, Aliağa, Karşıyaka, Bayraklı, Dikili, Bergama, Menemen, Çiğli districts and in public schools that have a kindergarten pre-teacher. The“Technology Use in Education Self-Efficacy Scale”was used in the study, which was developed by Doğru (2014), 48 items and whose reliability and validity calculations were made. The findings obtained from the study showed that the technology self-efficacy levels of preschool teachers did not differ significantly according to the gender variable, however, they differed significantly in the whole scale or in at least one sub-dimension of the scale, according to their education level, seniority and technology use.