Georg Philipp Telemann'nın re majör trompet konçertosunun form ve icra yönünden incelenmesi
Form and performance analysis of Georg Philipp Telemann's d major trumpet concerto
- Tez No: 694820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Georg Philipp TELEMANN, Trompet, Barok Dönem, Konçerto, Form, İcra, Georg Philipp TELEMANN, Trumpet, Baroque Period, Concerto, Form Analysis, Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada; Georg Philipp TELEMANN'ın Re Majör Trompet konçertosu form ve icra yönünden incelenmiş olup, trompet icracılarına ön hazırlık olması amaçlanmıştır. Barok döneme ait bir eser olarak repertuvarlarında, büyük ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın ilk bölümünde; Barok dönemin hangi yılları kapsadığı, müziğinin yapısı ve genel özellikleri ile yapılan yeniliklere dair bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde, Georg Philipp TELEMANN'ın hayatı ve müzik tarihindeki yeri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, trompetin genel yapısı ve tarihçesi anlatılmıştır. Dördüncü bölümünde, Georg Philipp TELEMANN'ın eserlerinden Re Majör Trompet Konçertosu'nun ( TWV 51 D7 ) form ve icra yönünden incelenmesi ele alınmıştır. Araştırmanın sonucu olarak; trompet için yazılmış eserin, form yönünden anlaşılması ve icra edilirken karşılaşılacak zorlukların, verilen örnekler ile eserin çalışılmasında kolaylık sağlayacağı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A form and performance analysis of Georg Philipp TELEMANN's D Major Trumpet Concerto has been conducted to be a preliminary material for future studies. Being a baroque concerto, it is considered to be a great contribution to the literature. In the first chapter of the study, topics such as years that cover the Baroque Period, the structure of its music, general features of the period, and the advancements within this period have been laid out. The second chapter, on the other hand, includes the life of Georg Philipp TELEMANN and his place in the history of music while the third chapter handles the general structure of the trumpet and its history. In the fourth chapter, the form and performance analysis of Georg Philipp TELEMANN's D Major Trumpet Concerto (TWV 51 D7) has been covered. As a result of the study, it has been observed that understanding this work in terms of the structure of form and an example-based approach to difficulties would facilitate working on it from the performer's perspective.