Tüketicilerin mobil reklamlara yönelik tutumları
Consumers' attitudes toward mobile advertising
  1. Tez No: 694863
  2. Yazar: BİLGE KURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT DOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil reklam, Tüketici tutumu, İçsel motivasyon, Dışsal motivasyon, Sosyal medya, Mobile advertising, Consumer attitude, Intrinsic motivation, Extrinsic motivation, Social media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyada mobil telefon kullanım sayısının artmasıyla birlikte mobil reklam ön plana çıkmıştır ve mobil reklam harcamalarında da büyük artışlar olmuştur. Mobil reklamların etkin bir şekilde kullanılabilmesi için tüketicilerin reklama yönelik tutumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı da motivasyon teorisi kullanılarak tüketicilerin mobil reklama yönelik tutumlarını etkileyen faktörleri belirlemek ve bu tutumun davranışa nasıl yansıdığını araştırmaktır. Dışsal motivasyona bağlı olarak yerelleştirme, zamanlılık ve kişiselleştirme faktörleri belirlenmiştir. İçsel motivasyon ile ilgili olarak ise tüketici yenilikçiliği, eğlence, güvenilirlik ve rahatsız edicilik faktörleri belirlenmiştir. Araştırma verileri kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen Edirne ilindeki 396 mobil telefon kullanıcısından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotezleri test etmek amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre yerelleştirme, zamanlılık ve kişiselleştirme faktörlerinin mobil reklamı kabul etmedeki dışsal motivasyon üzerinde pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. Eğlence, tüketici yenilikçiliği ve güvenilirlik faktörlerinin ise mobil reklamları kabul etmedeki içsel motivasyonu üzerinde pozitif bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak rahatsız edicilik faktörünün içsel motivasyon ile istatiksel olarak anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır. Mobil reklamları kabul etmedeki içsel ve dışsal motivasyonun tüketici tutumu üzerinde ve tutumun davranışsal niyet üzerinde pozitif bir etkisi olduğu sonucu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
With the increase in the number of mobile phone usage in the world, mobile advertising has come to the fore and there has been a great increase in mobile advertising expenditures. In order for mobile advertising to be used effectively, consumers' attitudes towards advertising should be evaluated. The aim of this study is to determine the factors affecting consumers' attitudes towards mobile advertising by using motivation theory and to investigate how this attitude is reflected in behavior. Localization, timeliness and personalization factors were determined depending on extrinsic motivation. Regarding intrinsic motivation, consumer innovativeness, entertainment, reliability and irritability factors were determined. The research data consists of 396 mobile phone users in the province of Edirne, selected by convenience sampling method. Structural equation model was used to test the hypotheses created within the scope of the research. According to the results of the analysis, localization, timeliness and personalization factors have a positive effect on extrinsic motivation to accept mobile advertising. It was concluded that entertainment, consumer innovativeness and reliability factors had a positive effect on their intrinsic motivation to accept mobile ads. However, no statistically significant relationship was found between the disturbing factor and intrinsic motivation. It has been revealed that intrinsic and extrinsic motivation to accept mobile ads has a positive effect on consumer attitude and attitude has a positive effect on behavioral intention.