Julianus von Klaproth'un Kafkaslar ve Gürcistan Seyahatnamesi (Tercüme-tahlil)
Julianus von Klaproth's Travels to Caucasus and Georgia (Translation-analysis)
  1. Tez No: 695192
  2. Yazar: BURCU UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİNÇER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkaslar, Kafkasya, Klaproth, Gürcistan, Seyahatname, Nogaylar, Karaçaylar, Balkarlar, Caucasus, Caucasia, Klaproth, Georgia, Travel, Nogays, Karaçays, Balkars
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 587
Özet
XVIII. ve XIX. Yüzyıllarda başlayıp XX. yüzyıl başlarına dek devam edecek şekilde Kafkasya bölgesine çeşitli seyahatler düzenlenmiştir. Bu seyahatlerin farklı amaçlar için yapılmış olanları dahil her biri son derece önemlidir. İyi bilinmektedir ki Kafkasya gerek coğrafi olarak gerekse ırk çeşitliliği sebebiyle oldukça karmaşık bir bölgedir ve tarih boyunca bir geçit olarak önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. Bunun yanında Kafkasya'da yaşayan halklar, dilleri, kültürleri ve kökenlerine dair çalışmaların önemi gün be gün artmıştır. Erken dönemlerde hakimiyet yarışında Çarlık Rusya buraya araştırma gezisi düzenleme yoluna gitmiştir. XVIII. Yüzyılda yapılmış seyahatler ve toplanmış verilere göre St. Petersburg Akademisi, bünyesinde çalışan Alman dilbilimci, tarihçi, etimolog, doğu bilimci ve kaşif Julianus von Klaproth'u bu göreve atamıştır. 1806 ile 1807 yılları arasında gerçekleştirdiği bu seyahatin notları 1812 yılında basılmıştır. Kafkasya'nın dünya tarihi için önemi tartışmasız olduğu kadar Türk tarihi ve özelikle Türk kültür tarihi açısından önemi yadsınamaz Kafkaslara dair XVII., XVIII., ve XIX., Yüzyıl seyahatnameleri, diğer bir deyişle Sovyet öncesi döneme dair birinci elden bu kaynaklar son derece önem arz etmektedir. Bir iddia konar göçer toplumların yerleşik toplumlar üzerinde etkin rol oynamadığı şeklindedir. Lakin Anadolu'nun Türkleşmesinin yanında Kafkaslardaki halkların da günlük hayatlarına, kullandıkları ortak dile hatta bazı kabilelerin adlarına bakıldığında keskin bir Türk etkisi görmek mümkündür. Harikulade özgün bir yapısı olan Kafkasların Türk tarihi ve kültüründeki yerini aydınlatmada önemli bir rol oynayabilecek bulgular tercüme ve tahlilini yaptığımız bu seyahatnamede bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Commencing XVIIIth and XIXth centuries until XXth century several travels committed to the Caucasus region. Though all those travels executed on different aims they all still very important. As very well known Caucasus is, either for the geographical portrait or variety of the population includes, highly complex territory and never lost the importance of being a gate. Besides the hardship of studying the Caucasus people, their language, culture and ethnicity, these works gained more and more importance through time. Early periods on race of domination Russian Empire planned expeditions to these regions. For this work, in view of the reports from XVIIIth century travels St. Petersburg Academy of Sciences assigned the German academician, linguist, historian, etymologist, oryantalist and explorer who works for them, Julianus von Klaproth. Klaproth wrote his work not just as travels memorial he issues the work as linguistic and ethimologic paper. However, he also collects besides traditions and legends, coins and scripts. Thus Caucasus possesses a great place in the world's history still for the Turkish history and the Turkish Culture this same region symbolizes an equally great place. Also that is unsuspecting the Turkis culture can be seen even better than anywhere else but in Caucasus for the variety of the language and culture it contains. Consequently all these travels comitted in XVIIIth and XIXth centuries present extreme value for that reason. The common conclusion says nomadic nations cannot overcome the settled communities yet the position of Anatolia in the present and the people of Caucasus, their common languages and even some tribe names proves the opposite. The document of this travels made by Mr. von Klaproth and this work we translate and analysed this document, may put a light upon the portrait of the Turkis History and Culture within such a unique region that is Caucasus.