Santral sinir sistemine etkili tıbbi bitkilerin tarihsel süreç içinde ve günümüz tedavisindeki yeri
- Tez No: 69533
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR BAYAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: History of medicine, phytotherapy, central nervous system, six medical plants
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
139 ÖZET Bu tezde, santral sinir sistemine etki eden Hypericum perforatum, Mandragora officinarum, Valeriana officinalis, Melissa officinalis, Passiflora incarnata, Papaver somniferum tıbbi bitkilerinin tarihsel süreç içerisinde ve modern tıpta kullanımları incelenmiştir. Bunun önemi, yeni gelişen bir çalışma disiplini olarak kabul edilen Fitoterapi açısından büyüktür. Fitoterapinin amacı, baza koşullarda yan etkileri fazla olan modern tıbbi tedavi metodlarına karşı bir alternatif sunmaktır. Yukarıda ismi geçen altı tıbbi bitkinin yüzyıllardır psikiyatrik rahatsızlıklarda kullanıldığı göz önüne alındığında, bu bitkilerden hazırlanmış modern preparatların günümüz psikiyatrisi için de yararlı bir kullanım alanına sahip olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Altı tıbbi bitkiyi içeren bu çalışma, tarihsel bir köprüyle çağdaş tıbbi uygulamaları birleştirmesi yönünden önemli bir katkı oluşturabilecektir. Anahtar Sözcükler; Tıp tarihi, fitoterapi, santral sinir sistemi, altı tıbbi bitki
Özet (Çeviri)
140 SUMMARY In this thesis, medical plants including Hypericum perforatum, Mandragora officinarum, Valeriana officinalis, Melissa officinalis, Passiflora incarnata, Papaver somniferum that affect the central nervous system are investigated with respect to their historical and modern usage in medicine. This is significiant for phytotherapy which is a recently developing discipline. The aim of phytotherapy is to provide an alternative to modern medical therapy methods, which, although effective, may have side effects in some circumstances. The abovementioned six medicinal plants have been used for psychiatric disorders for centuries, and it is known that modern preparates consisting of these plants have proven to be useful in modern psychiatry. This study covering the six medical plants would have significant impact on connecting their historic applications to the contemporary medicine.