Student, teacher, and parent perceptions of learner autonomy
Öğrenci, öğretmen ve velilerin öğrenen özerkliği algıları
- Tez No: 695613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR RAHIMI ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: özerklik, arzu edilirlik, uygulanabilirlik, sorumluluk, algılar, autonomy, desirability, feasibility, responsibility, perceptions
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İngilizce dil sınıflarında, öğrenen özerkliğinin geliştirilmesinin önemi gitgide artmaktadır. İngilizce dersi alan öğrenciler bağımsız, organize, düşünceli ve başarılı İngilizce kullanıcıları olmayı ümit etmektedir. Öğretmenler, çalışmalarında eleştirel düşünme, inisiyatif alma ve yaşam boyu öğrenenler yetiştirmeye yardımcı olmaya çalışmaktadır. Ebeveynler, genellikle otoriter ve serbest tutumları arasında bir dengede bulunan, çocuklarının öğrenimine yönelik destekleyici bir yaklaşım bulmaya çalışmaktadır. Ancak öğrenen özerkliğinin İngilizce öğrencileri tarafından etkin bir şekilde içselleştirilmesi için, ilgili üç tarafın da neyin gerekli olduğu konusunda benzer bir anlayışa sahip olması faydalı görünmektedir. Bu araştırma, özellikle öğrenen özerkliğinin arzu edilirliği, uygulanabilirliği ve sorumluluğuna odaklanarak öğrenciler, öğretmenler ve veliler arasındaki öğrenen özerkliği algılarını derlemeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma olan bu çalışmada veriler, Türkiyedeki bir özel okulda öğrenen özerkliği anketi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma, öğrencilerin (n=71), öğretmenlerin (n=44) ve velilerin (n=37) öğrenen özerkliğine yönelik algılarını incelemektedir. Bu algıların benzerlikleri ve birbirinden farklılaşan yönleri araştırılarak öğrenen özerkliğinin gelişimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu araştırma aynı zamanda, öğrenen özerkliğine daha fazla odaklanan bir müfredatın geliştirilmesine yol açabilecek kavramsal ve pratik değerlendirmelerdeki gelişmeye açık alanları da tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The development of learner autonomy remains a fundamental objective in the English language classroom. Students hope to become independent, organized, reflective, and successful English language users. Teachers endeavor to help cultivate lifelong learners who display critical thinking, initiative, and self-determination in their studies. Parents attempt to find a nourishing approach toward their child's learning, often found in a balance between authoritative and laissez-faire attitudes. But for learner autonomy to be effectively internalized by English language students, it would seem beneficial for all three concerned parties to have a similar understanding of what is entailed. The present research aims to collate the perceptions of learner autonomy among students, teachers, and parents, specifically focusing on learner autonomy desirability, feasibility, and responsibility. Data has been gathered quantitatively through the use of a learner autonomy questionnaire. The research examines the perceptions of students (n=71), teachers (n=44), and parents (n=37) to interpret their unique understandings. The examination of the alignment and variance of these perceptions enables the research to indicate the likelihood of and pathway to developing autonomous learners in this specific context of a Turkish private high school. This research also identifies troublesome areas in conceptual and practical considerations which could lead to the improvement of a curriculum more centered on learner autonomy.