Üniversite gençliğinin sosyal medya bağımlılığı ile değerler arasındaki ilişki (İnönü Üniversitesi örneği)
The relationship between values and social media addiction of university youth (İnönü University example)
  1. Tez No: 695616
  2. Yazar: BİLGEHAN KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Gençliği, Sosyal Medya, Sosyal Medya Bağımlılığı, Değerler, University Youth, Social Media, Social Media Addiction, Values
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada Üniversite gençliğinin sosyal medya bağımlılığı ile değerler arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya İnönü Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi ise İnönü Üniversitesinde farklı bölümlerde eğitim gören 720 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında anket ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS programında Frekans, Çapraz Tablo ve Çoklu Ortalama yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda sosyal medyanın değerler üzerinde olumsuz etkisinin olduğu sonucuna ulaşılırken sosyal medyanın gençlerin değerlere bakış açılarında hem farklılıklara sebep olduğu hem de değer bilincinin gelişmesinde rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between university youth's social media addiction and values. The universe of the research consisted of students studying at Malatya İnönü University. The sample of the research consists of 720 students studying in different departments at İnönü University. Questionnaire and interview techniques were used to collect the data of the study. The data of the research were analyzed by using Frequency, Cross-Table and Multi-Average methods in SPSS program. At the end of the research, it was concluded that social media had a negative effect on values, while it was concluded that social media both caused differences in young people's perspectives on values and played a role in the development of value awareness.