Pirofillit, sepiyolit ve talk katkılarının karo, vitrifiye ve porselen malzemeler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of pyrophillite, sepiolite and talc additives on tile, vitrified and porcelain materials
- Tez No: 695715
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KURŞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pirofillit, sepiyolit, talk, porselen, vitrifiye, karo, karakterizasyon, Pyrophyllite, sepiolite, talc, porcelain, sanitary ware, tile, characterization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, porselen, vitrifiye ve karo masseleri üzerinde pirofillit, sepiyolit ve talkın değişen pişme süresi ve sıcaklık parametrelerine bağlı olarak elde edilen ürün özelliklerindeki değişim ve etkileri incelenmiştir. Standart reçetelerdeki porselen, vitrifiye ve karo tozlarına %00, %10 ve %20 oranlarında pirofillit, sepiyolit ve talk ilave edildikten sonra hazırlanan seramik reçeteleri tek eksenli kuru pres yöntemleriyle şekillendirilmiştir. Şekillendirilen seramik numuneler, kurutma işleminden sonra faz diyagramları yardımıyla tespit edilen farklı sıcaklıklarda (1050, 1100 ve 1150 °C) ve farklı sürelerde (1, 3 ve 5 saat) pişirilmiştir. Üretilen numunelere mikro yapı analizleri (SEM), faz analizleri (XRD), termogravimetrik ve diferansiyel termal analizler (TG-DTA), mekanik (3 nokta eğme) ve fiziksel özellik testler (% küçülme, su emme, porozite, yoğunluk ve donma-çözünme) uygulanmıştır. Elde edilen veriler literatürler de yer alan değerlendirme yöntemlerine uygun olarak çizelgeler ve şekiller halinde sunulmuş ve yorumları yapılmıştır. Pirofillit, sepiyolit ve talk katkılı seramiklerin özellikleri başarılı bir şekilde geliştirilerek optimum parametreler açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Optimize edilen parametrelere bağlı olarak katkı malzemelerinin bazıları seramik ürünlerin özelliklerinde iyileşme yaparken bazılarının da çok fazla etki yapmadığı veya ürün kalitesini olumsuz yönde etkilediği çalışmamızda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, the changes and effects of pyrophyllite, sepiolite and talc on porcelain, vitreous ware and tile masses on the product properties obtained depending on the varying firing time and temperature parameters were investigated. After adding 00%, 10% and 20% pyrophyllite, sepiolite and talc to porcelain, sanitary ware and tile powders in standard recipes, the ceramic recipes prepared were shaped by uniaxial dry pressing methods. The shaped ceramic samples were sintered at different temperatures (1050, 1100 and 1150 °C) and times (1, 3 and 5 hours) determined by the phase diagrams after drying process. Microstructure analysis (SEM), phase analysis (XRD), thermogravimetric and differential thermal analysis (TG-DTA), mechanical (3 point bending) and physical properties (% shrinkage, water absorption, porosity, density and freeze-thaw) tests were performed on the samples. The data obtained were presented in tables and figures in accordance with the evaluation methods in the literatüre and their interpretations were made. The properties of pyrophyllite, sepiolite and talc added ceramics were successfully developed and optimume parameters were clearly demonstrated. Depending on the optimized parameters, it was observed in our study that some of the powder additives improved the properties of ceramic products, while others did not have much effect or negatively affected the product quality.