Computer aided design of standard and nonstandard spur and helical gears
  1. Tez No: 7322
  2. Yazar: KERİM KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. A. SAHİR ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Aided Design, Gears, Spur Gears, Helical Gears, Nonstandard Gears, Modified Gears. 625.02.07. vi
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMIYLA STANDARD VE TASH1HL1 DOZ VE HELİSEL DİŞLİLERİM TASARIMI KORT, Kerim Yüksek Lisans Tezi, Mak. Mûh. Bölûmû Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. A. Sahir ARIKAN Aralık 1989, 152 sayfa Bu çalışmada, evolvent profilli standard ve tashihli dûz ve helisel dişlilerin A?MA 218.01 standardına göre tasarımını yapan bilgisayar programı geliştirilmiştir. Standard dişli tasarımının yanında, tashih yoluyla is tenen eksenler arası mesafeyi sağlamak, alttan kesme ol madan daha dûsûk diş sayılarına İnmek veya daha mukavemetli dişli elde etmek olanaklarını da sağlamaktadır. Ayrıca, istenen hassasiyette hız oranını sağlayacak diş sayılarını bulan bir modül de programda yer almaktadır. Programda önce ilk tasarım yapılır ve bulunan bu değerler A?MA standardına göre kontrol edilir. Dişli çiftinin güvenli çıkmaması durumunda, uygun dişliyi verecek tasarım değişkenlerini değiştirme alternatifleri kullanıcıya sunulur. Uygun dişli çifti bulunduktan sonra sonuçlar yazıcı veya çiziciden alınabilir. Tasarlanan dişliler AUTOCAD programında otomatik olarakçizilmektedir, Anahtar Kellaeler: Bilgisayar Yardımıyla Tasarım, Dişliler, Düz Dişliler, Helisel Dişliler, Standard Olmayan Dişliler, Tashihli Dişliler. 62S.02.07. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF STANDARD AND NONSTANDARD SPUR AND HELICAL GEARS KÜRT, Kerim M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M.A. Sahir ARIKAN December 1989, 152 pages In this work an interactive computer program to design standard and nonstandard spur and parallel helical gears with involute tooth profiles are developed accord ing to AGMA Standard 218.01. Besides designing gears with standard proportions, necessary amounts of addendum modifications to have gears that will operate on a specified center distance, to have gears with small num bers of teeth without undercutting, and to have gears with better balance of strength between the pinion and the gear, can also be calculated by the program. Also, a module to find numbers of pinion and gear teeth in order to have a velocity ratio within a required precision is included in the computer program. During the execution of the program, first a preliminary design is made, then it is checked by using the rating equations given in AGMA Standard. In case of an unsafe result, necessary changes in design parameters iiiare made until having a safe result. The results can either be taken from a printer or a plotter. Drawings of the designed gears are made by using AUTOCAD, automati cally by the program.