Ankara Siteler'de küçük ölçekli mobilya atölyelerinde çalışan çırakların genel özellikleri ile işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili bilgi düzeyleri
The Data about the apprentices the occupational health and safety and general characteristics of the apprentices who are worked in the small scaled furniture workshop in Ankara Siteler
- Tez No: 69579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: işçi Sağlığı ve iş Güvenliği, Çırak, Mobilya, Occupational health and safety, apprentice, furniture
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
65 VIII.OZET Bu çalışmada, küçük ölçekli işyerlerinde (Ankara Siteler Mobilya imalat Atölyeleri Örneğimizde olduğu gibi) istihdam edilen çırakların İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği yönünden bilgileri değerlendirilmiştir. 1-9 arası işçi çalıştıran yaklaşık 250 işyerinde 243 çırak ile yüz yüze görüşme suretiyle anket uygulanmış, Çıraklık Eğitimi Merkezine giden ve gitmeyen çıraklara işçi Sağlığı ve iş Güvenliği ile ilgili sorular sorulmuş, yanıtlar daha sonra karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalı olarak planlanmış bu araştırmada çocuk işçi/çıraklara ilişkin sorular demografik, işyerindeki tutum davranış, Çıraklık Eğitimi Merkezi ve işçi Sağlığı ve iş Güvenliği ile ilgili bilgiler olmak üzere dört bölümde ele alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada; ÇEM lerine giden öğrencilerin, gitmeyen öğrencilere göre İSİG bilgi düzeylerinin yüksek olduğu fakat genel olarak İSİG bilgilerinin her iki grup içinde zayıf seviyede olduğu ; ortaokul mezunu çırakların İSİG bilgi düzeylerinin diğer çıraklara göre önemli ölçüde yüksek olduğu görülmüştür. Buna göre çırakların tamamının ÇEM'ne gitmesi sağlanmalı ve bu eğitim merkezlerinde İSİG konusunda genel ve mobilyacılık ile ilgili İSİG önlemleri anlatılmalı ve uygulamada bunlara uyulması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
66 IX.İNGİLİZCE ÖZET (ABSTRACT) In this study, the data, from the standpoint of the occupational health and safety, about the apprentices who are employed in the small-scale workplaces (as our example of Ankara Siteler furniture workshops) was evaluated. In approximately 250 workplaces, each of them has 1-9 workers, a questionnaire was carried out to 243 apprentices in a way of face to face interview; entering into negotiation with the apprentices -same of them attend to the apprenticeship training center a questioners regarding to the occupational health and safety was applied and the result was comparatively evaluated in this study which was planned comparatively, questions related to the child worker/apprentice consist of four sections which are demographic characteristics, behaviours manners at workplaces apprenticeship training centre, and occupational health and safety. In this research child worker/apprentice's information level about the occupational health and safety, properties of the work life, work environments, industrial accidents and their health situations were carefully studied and submitted. In the light of those discovered materials, problems regarding with the occupational health and safety, which could be probable in the term of near, middle and far were researched and studied.