Ankara Pursaklar'da inşaat iş kolunda özel konut ve kooperatif inşaatında elektrik tesisat, teçhizat ve tesislerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları ile ilgili araştırma
- Tez No: 69578
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESAT KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Konut inşaatı, İşçi sağlığı ve iş güvenliği, elektrik, house building, health and safety at work, electricity
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
-53 ÖZET Bu çalışma ile inşaat iş kolunda özel konut ve kooperatif inşaatında elektrik kullanımından meydana gelen işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını saptamak amacıyla Ankara Pursaklar bölgesinde yapılan araştırma sonuçları sunulmuştur. Seçilen 75 işyerinde yüz-yüze yapılan görüşme ve bizzat yapılan gözlemler sonucunda anket formu doldurulmuştur. Araştırma tanımlayıcı bir araştırmadır ve işyerinin fiziksel tanıtımı, şantiye elektrik panosunun durumu, makine ve teçhizat parkı açısından durumu, elektrik tesisatı ve iletkenlerinin durumu ve şantiye yakınından yüksek gerilim hattı geçme durumu olarak bölümlere ayrılmıştır. Elde edilen verilerin ışığında sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının çözümüne yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
-54 ABSTRACT This paper presents the results of the search which was carried out at both private house building sites, and sites of housing cooperatives within Ankara-Pursaklar district in order to define the problems of health and safety at work arising from electricity used in construction. After completion of face to face interviews and first hand observation-on- site at the selected 75 workplaces which were all approved by the municipality, surveys of these activities were prepared. The research is descriptive in character and was carried out in the respect of risks to health and safety at work which were evaluated in these 6 categories: physical description of workplaces, electric control panels of building sites, machinery equipment an accessories, electrical installations and cables, high voltage lines in the vicinity. In conclusion, based on data gathered, certain suggestions are developed for; solving some of the problems concerning health and safety at work in this sector.