Siirt ilinde Katılım Bankacılığı'na yönelik algı: Bir alan araştırması
Perception of participation banking in the Siirt province: A field study
- Tez No: 695929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Siirt
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Katılım Bankacılığı günümüzde ekonomi içindeki payının artması nedeniyle daha fazla çalışmaya konu olmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankacılığının ortaya çıkışının hangi etkenlerle gerçekleştiği, katılım bankacılığının gelişiminde ve ilerlemesinde etkili olan faktörler, Türkiye'deki faaliyetlerinde hangi yöntem ve tekniklerin kullanıldığı incelenmiştir. Bu tür incelemeler yapılırken aynı zamanda katılım bankacılığının faaliyet türlerinin ne olduğu, ülke ekonomisine olan katkıları ve bu katkıların ne seviyede olduğu, katılım bankacılığının kendi içerisinde ne tür faaliyet alanlarına sahip olduğu ve bu alanlarda ne tür ilerlemeler kaydedildiği bu çalışmada incelenen başlıklar arasındadır. Çalışmada ayrıca katılım bankacılığının İslam ülkeleriyle olan ilişkileri güçlendirmek amacıyla çeşitli etkenlerin de katkısıyla Türkiye'de faaliyet göstermeye başlaması ve sonrasında ülke ekonomisi için önemli bir yer edinmesi, bu sürecin tarihsel ve kanuni yönleri de incelenmiştir. Katılım Bankacılığının önemi ve günümüzdeki yeri, diğer bankacılık türleriyle karşılaştırılması üzerine de çeşitli incelemeler yapılmış olup, katılım bankacılığına dair potansiyel sorunlar ve çözümler üzerine de aynı zamanda incelemeler yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde Siirt ilinde katılım bankacılığına yönelik algının ve bilgi düzeyinin tespit edilmesi sorunların ortaya konulması ve çözüm önerileri getirilmesi amacıyla derinlemesine görüşme tekniğiyle bir saha araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of its growing importance in the economy, participation banking has become the focus of increased research. The factors influencing the development of participation banking in Turkey, the elements that are effective in the development and progress of participation banking, and the methods and techniques employed in its activities in Turkey are all studied in this work. The sorts of participation banking activities, their contributions to the country's economy and the magnitude of these contributions, the types of activity areas participation banking has in itself, and the progress made in these areas are some of the topics examined in this study. The study also looks at the historical and legal aspects of participation banking, which began in Turkey with the help of different factors to build ties with Islamic countries, and has since grown to be a significant part of the country's economy. Various studies have been conducted on the significance of Participation Banking, its current status, and comparisons to other types of banking, as well as the potential challenges and solutions associated with participation banking. The study concluded with a field study using an in-depth interview technique to determine perceptions and levels of knowledge regarding participation banking in Siirt, as well as to identify problems and provide solutions. Key Terms: Islamic Banking, Participation Banking, Siirt