Akıl ve zekâ oyunlarının matematik problemlerindeki matematiksel muhakemeye yönelik ilişkinin öğretmen görüşü ile incelenmesi
Mathematical problems of mind and intelligence games examining the realitionship to reasoning with teacher's view
  1. Tez No: 710217
  2. Yazar: YAHYA ARPACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl ve Zekâ Oyunları, Muhakeme, Matematik, Öğretmen, LGS, Mind and Intelligence Games, Reasoning, Mathematics, Teacher, LGS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın her noktasında birtakım değişimler meydana gelmeye başlamıştır. Özellikle eğitimde meydana gelen değişimleri çalıştaylar, kongreler ve sempozyumlar sayesinde yeni fikirleri ortaya çıkarmaktadır. Eğitimde özellikle hem ulusal hem de uluslararasında yapılan sınavlardaki matematik sorularının içerdiği kazanımlardan muhakeme, akıl yürütme ve problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini ön plana çıkaran öğretim metotları uygulanmaktadır. Eğitimde uygulanan bu metotlar ile öğrencilerde farklı bakış açılarına sahip olan, kendini ifade edebilen ve arkadaşlarıyla güçlü iletişim bağı kurmayı sağlayan kazanımlar hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda bilgisayarlarda, cep telefonları gibi teknolojik cihazlarda uygulama olarak eğitsel oyunların sayısının artması ve farklı disiplinlerle ilişkili oyunlarda matematik eğitiminde önemli ölçüde bir artış meydana gelmiştir. Özellikle akıl ve zekâ oyunları ile öğrencilerdeki matematik dersine karşı var olan ön yargılarını kırmayı, daha aktif bir şekilde katılım sağlamaları doğrultusunda matematik öğretimine yönelik yeni kazanımlar ve alt öğrenme alanları önem kazanmaktadır. Artan bu önemle birlikte problem çözme, neden-sonuç ilişkisinde analiz yapabilme ve muhakeme gibi üst düzey düşünme becerileri matematik problemlerine özgü iken bu kazanımlar akıl ve zekâ oyunlarının temelini oluşturmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada, akıl ve zekâ oyunları ile matematik problemlerinde matematiksel muhakemenin incelenmesi, analiz edilmesi ve aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırmanın çalışma grubunu Siirt ilinde ilköğretim okullarında görev yapan amaçsal örnekleme yöntemiyle belirlenen 40 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmuştur. Öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi ile incelenmiş olup ortaya çıkan temalar çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde akıl ve zekâ oyunları destekli matematik öğretimde; eğlenceli vakit geçirerek kalıcı öğrenmelerin sağlandığı, soyuttan somuta geçiş, problem çözme ve verileri analiz etme gibi üst düzey düşünme becerilerinin kazandırılmasında olumlu katkı sağlayabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlardan hareketle matematik öğretiminde akıl ve zekâ oyunlarının etkin bir biçimde kullanılması ve buna yönelik çalışmaların daha fazla yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, some changes have started to occur in every part of our lives. Especially the changes in education reveal new ideas through workshops, congresses and symposiums. In education, teaching methods that emphasize high-level thinking skills such as reasoning, reasoning and problem solving are applied, especially from the achievements of mathematics questions in both national and international exams. With these methods applied in education, it is aimed to gain students who have different perspectives, can express themselves and establish strong communication bonds with their friends. In line with this goal, there has been a significant increase in the number of educational games as applications on computers and technological devices such as mobile phones, and a significant increase in mathematics education in discipline-related games. In particular, new achievements and sub-learning areas for mathematics teaching gain importance in order to break the prejudices of students against the mathematics lesson with mind and intelligence games and to enable them to participate more actively. With this increasing importance, while high-level thinking skills such as problem solving, analysis in cause-effect relationships and reasoning are specific to mathematical problems, these achievements form the basis of mind and intelligence games. Therefore, in this study, it is aimed to examine, analyze and evaluate the relationship between mind and intelligence games and mathematical reasoning in mathematical problems. For this purpose, the study group of the research consisted of 40 secondary school mathematics teachers working in primary schools in the province of Siirt, determined by the purposive sampling method. The data obtained as a result of the face-to-face interviews with the teachers were analyzed by content analysis and interpreted within the framework of the emerging themes. When the findings of the research are examined, in mathematics teaching supported by mind and intelligence games; It has been concluded that it can contribute positively to the acquisition of high-level thinking skills such as transitioning from abstract to concrete, problem solving and analyzing data, providing permanent learning by having fun. Based on these results, it is suggested that mind and intelligence games should be used effectively in mathematics teaching and that more studies should be conducted on this.