Amatör ve profesyonel futbolcularda ısınma alışkanlığı ve bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of warm-up habits and knowledge level of amateur and professional football players
  1. Tez No: 696355
  2. Yazar: HAKAN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK EROĞLU KOLAYİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Isınma, Isınma Alışkanlığı, Isınma Bilgi Düzeyi, Football, Warm-up, Warm-up Habit, Warm-up Knowledge Level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada İstanbul ilindeki amatör ve profesyonel futbolcuların ısınma alışkanlıkları ve ısınma bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul'da futbol oynayan amatör ve profesyonel sporcular oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılan bu çalışmaya amatör ve profesyonel futbolculardan oluşan toplam 214 kişi katılmıştır. Katılımcıların 105'i amatör (X ̅Yaş: 25,31±6,59 yıl ve X ̅SporYaşı: 11,67±5,43 yıl), 109'u ise profesyonel (X ̅Yaş 25,3±5,09 yıl ve X ̅SporYaşı 12,38±4,92) futbolculardan oluşmaktadır. Futbolcuların demografik özellikleri, ısınma ve soğuma alışkanlıkları, ısınma ile ilgili bilgi sahibi olma durumları, ısınma bilgilerini kullanım sıklıkları anket formuyla, ısınma bilgi düzeyleri ise Arslan ve diğerleri (2011) tarafından geliştirilen“Sporcu Isınma Alışkanlığı Bilgi Formu”ile incelenmiştir. 10 olumlu ve 10 olumsuz maddeden oluşan bilgi formundan elde edilen cevaplar“Fikrim yok”,“Doğru”ve“Yanlış”olarak üç durumlu veri tipine dönüştürülmüştür. Çalışmaya katılan sporculardan elde edilen verilerle betimsel sonuçlar elde edilmiş, amatör ve profesyonel sporcular karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca sporcuların ısınma alışkanlık düzeyleri; eğitim durumu ve sakatlık geçmişleri ile ilişkilendirilmiştir. Verilerin analizinde istatistik programı yardımıyla ortalama, standart sapma, frekans, yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler belirlenmiştir. Ayrıca değişkenler arası farklılıklar ki-kare testiyle değerlendirilmiştir. Farklılıkların tespitinde p0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the warming habits and warming knowledge levels of amateur and professional football players in Istanbul. The universe of the study consists of amateur and professional athletes playing football in Istanbul. A total of 214 people, consisting of amateur and professional football players, participated in this study, which used convenience sampling method. 105 of the participants are amateur (X ̅Age: 25,31±6,59 years and X ̅SportAge: 11,67±5,43 years)109 of them are professionals (X ̅Age 25,3±5,09 years and X ̅SportAge 12,38±4,92) football players. The demographic characteristics of the football players, their warming and cooling habits, their knowledge of warming up, the frequency of use of warming information were examined with a questionnaire, and their warming knowledge levels were examined with the“Athlete Warm-up Habit Information Form”developed by Arslan and others (2011). The answers obtained from the information form consisting of 10 positive and 10 negative items were converted into three-state data type as“I have no idea”,“True”and“False”. Descriptive results were obtained with the data obtained from the athletes participating in the study, and amateur and professional athletes were examined comparatively. In addition, the warm-up habit levels of the athletes; associated with educational background and disability histories. In the analysis of the data, descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and percentage were determined with the help of a statistical program. In addition, the differences between the variables were evaluated with the chi-square test. The significance level of p0.05).