Neml sûresinde edebî üslûp
Literary style in surah Neml
- Tez No: 696544
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SANDIKCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Neml sûresi, tefsir, belâgat, edebî üslûp, Surah Neml, interpretation, eloquence, literary style
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ordu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kur'ân-ı Kerîm Müslümanların hayat rehberi olması açısından büyük öneme sahiptir. Bu sebeple anlaşılmasında ve yorumlanmasında indirildiği dilin önemi çok büyüktür. Bu bağlamda Kur'ân'ın belâgat yönüne ağırlık verilmesi çok büyük önem arz eder. Bu önem Kur'ân-ı Kerîm'in belâği bir üslûp ile inmesinden kaynaklanır. İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren İslam alimleri Kur'ân'ın belâgat yönünü çalışmalarında konu edinmişlerdir. Son yıllarda sûreleri tek olarak ele alan çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızın amacı her açıdan eşşiz bir kelam olan Kur'ân-ı Kerîm'i Neml sûresi özelinde ele alıp, bu sûredeki edebî özellikleri tespit etmek ve sûre hakkında daha geniş bir birikime sahip olmaktır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiş ve kısaca üslûb ve çeşitlerinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde konumuzun da temeli olan belâgat ilminin tanımları yapılmış ve belâgatin doğuşu ve gelişiminden bahsedilip, klasik tasnif dikkate alınarak bölümlere ayrılmış ve edebî sanatlar terimsel olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde Neml sûresinin isimlendirilmesinden, indiği dönemden, nüzul sırasından, münâsebetlerinden ve temel konularından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise âyetlerde bulunan edebî sanatlar tesbit edilip, klasik tasnif dikkate alınarak“Meâni, Beyân, Bedî”başlıkları altında zikredilip âyetlerin altında gerekli açıklamalar yapılarak edebî nükteler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Quran has a great importance in terms of being life guide of muslims. For this reason the language in which it was revealed has a great importance in understanding and interpreting of it. ın this context it has a great importance to focus on the rhetoric aspect of Quran. This importance is due to the revelation of the Quran in an eloquent style. Since the first periods of islam, islamic scholars have focused on the eloquence of Quran in their studies. ın recent years the number of the studies dealing with Suras individually, has been increasing. The aim of our study is to deal with the Quran, which is unique Word in every kind of respect, in the context of surah Neml to detect the literary features in this Surah and to have broader knowledge about the Surah. Our study consists of an introduction and three parts. In the ıntroduction part, it is given information about the subject, importance, method and the sources of the research and briefly its style and types are mentioned. In the first part, the definitions of the science of rhetoric are made, which is the basis of our subject and it is mentioned about birth and development of rhetoric and it is divided into sections by taking into account the classical classifications and literary arts are explained in terms of terms. In the second part it is mentioned about nomenclature of the Neml Surah, the time it was revealed, order of the revelation, its relations and basic subjects. In the third part the literary arts in the verses are detected by taking into account classical classifications, they are mentioned under the tittles of“Meani, Beyan, Bedi”and literary wits have been put forward by making necessary explanations under the verses.