As an ordinary part of daily life: Micro-living in Japan and Hong Kong
- Tez No: 696618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOMRİS AKIN PAŞAOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNCE BAYRAK GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mikro Konut, Demografik Dönüşüm, Değişen Gündelik Hayatlar, Yalnız Yaşam, Yeni Alışkanlıklar, Arazi Kıtlığı, Arazi Yönetimi, Hong Kong'ta Mikro Yaşam, Japonya'da Mikro Yaşam, Micro-living, Shifting Demographics, Changing Daily Lives, Solo Living, New Habits, Land Scarcity, Land Management, Micro Living in Hong Kong, Micro Living in Japan
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, özellikle son 10 yıldır yükselişte olan mikro yaşam trendini odağına almaktadır. Mikro yaşamın içinde bulunduğumuz zamanın gündelik alışkanlıklarıyla daha uyumlu bir yaşam biçimi olması gerekçesiyle bir tercih mi, yoksa gündelik alışkanlıklarımızı sorgulamak ve değiştirmek zorunda olduğumuz için bir zorunluluk mu olduğu sorusu üzerine derinleşilmiştir. Bu bağlamda bu yaşam biçimini tetikleyen koşulların izleri sürülmüştür. Tezin ana sorusunu tartışmak için, tüm dünyada akılcı küçük mekan çözümleriyle tanınan, kültürel olarak az ile yaşamayı ve dünyada gecici olmayı benimsemiş Japonya, ve dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan ve inanılmaz derecede küçük ve yetersiz koşullarda yaşam alanlarına ev sahipliği yapan Hong Kong örneklerine odaklanılmıştır. Tezin ilk bölümünde mikro yaşam trendini tetikleyen global koşullar tartışılmıştır. Bu bağlamda mikro yaşam için kullanılan isimlendirmeler ve bu yaşam biçiminin ortaya çıkışı tarihsel bağlamda ele alınmış ve geçmişte bu fikrin doğmasını tetikleyen koşullar ile bugünün koşulları arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. İkinci ve üçücü kısımda ise sırasıyla Japonya ve Hong Kong'taki özgün bağlam ile, resmi ve gayriresmi mikro yaşam örnekleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu bölümlerde Japonya'da ve Hong Kong'ta mikro yaşamı tetikleyen coğrafi koşullar, demografik yapı ve kültürel birikimlerin izi sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the micro-living trend, which has been on the rise especially for the last 10 years. It has been deepened on the question of whether the idea of micro-living is a choice that better suits people's new habits or is it a necessity as people have to rethink and transform their lifestyle. In this context, the conditions that triggered the emergence of this lifestyle have been traced. The answers to the main question of the dissertation were sought through the example of Japan, which is known all over the world for its ingenious small space design solutions, and Hong Kong, which is one of the most densely populated places in the world and has incredibly small dwellings with inhumane living conditions. In the first chapter of the thesis, it was focused on the global conditions that led to the emergence of the micro living trend. In this context, the terminologies used for micro-living, and the emergence of this lifestyle are discussed in the historical context, and the relationship between the conditions that triggered the emergence of this idea in the past and the condition of present is discussed. The second and third chapters focus on the specific context, and the formal and informal micro living examples in Japan and Hong Kong, respectively. In these chapters, country specific conditions such as the geographical data, demographic structure, and cultural accumulations, were explored.