An investigation of English language needs of students at tourism and hotel management program: A mixed method study
Turizm ve otel işletmeciliği programı öğrencilerinin İngilizce dil ihtiyaçlarının belirlenmesi: Bir karma yöntem çalışması
- Tez No: 696619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İREM ÇOMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel amaçlı ingilizce, ihtiyaç analizi, karma yöntem çalışması, turizm ingilizcesi, English for specific purposes, needs analysis, mixed methods study, tourism english
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Turizm, Türkiye ekonomisine önemli katkısı ile büyüyen bir sektördür. İyi eğitimli personele sürekli olarak ihtiyaç vardır ve iyi derecede İngilizce bilmenin turizm için zaruri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Mesleki olarak başarılı bir İngilizce öğretiminin uygulanabilmesi için, ihtiyaçların belirlenmesi esastır. Bu nedenle, bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerinin İngilizce dil ihtiyaçlarını ve problemlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Derinlemesine analiz elde etmek için anket ve görüşmelerle bir karma yöntem çalışması uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre, mesleki İngilizce için özel amaçlı İngilizcenin önemi vurgulanmıştır. Nicel veriler öğrencilerin dört dil becerisine eşit derecede önem verdiğini ortaya koymuştur, fakat nitel veriler sözlü iletişim becerileri, bilinmeyen kelimeler ve dil bilgisine olan ihtiyacın tümü arasında öne geçtiğini göstermektedir. Bilinmeyen kelime ve dil bilgisindeki yetersizlik, aynı sınıftaki öğrencilerin İngilizce dil yeterliliklerindeki farklılık bu çalışmada belirtilmiş olan problemlerdir. Öğrenciler birinci sınıfta verilen dinleme ve tercüme ve konuşma tekniklerinden memnunken dil bilgisi ve yazma teknikleri en az memnun kalınan öğelerdir. Özel amaçlı İngilizce öğretiminin geliştirilmesine yönelik öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a growing sector with significant income to the Turkish economy. There is a continuous need for well-educated personnel, and it is an indisputable fact that a good command of English is an indispensable requisite for tourism. To implement successful English language teaching vocationally, identifying the needs is the cornerstone of this education. Hence, this study aims to determine the English language needs and problems of the Dokuz Eylül University Tourism and Hotel Management Program students. A mixed-methods study with a questionnaire and interviews are applied to obtain an in-depth analysis. According to the data obtained, the importance of ESP for vocational English language learning is highlighted. Quantitative findings revealed that students put equal emphasis on four language skills, but qualitative findings acknowledged that the need for oral communication skills, vocabulary, and grammar has precedence amongst all. Besides, insufficient vocabulary and grammar knowledge, heterogeneity in English language proficiency of students in the same class are stated as the problems in this study. While the students are satisfied with listening and translation, and speaking techniques given in the first grade, grammar and writing techniques are stated as the least satisfactory components. Implications are discussed for teaching English for specific purposes effectively.