23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının bir etkinlik olarak Ankara turizmi bağlamında incelenmesi
An examination of April 23 National Sovereignty and Children's Day in the context of Ankara tourism as an event
  1. Tez No: 696675
  2. Yazar: DİLEK MUTLU BAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM AKOĞLAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ankara, Turistik Etkinlik, Covid-19 Pandemisi, April 23 National Sovereignty and Children's Day, Ankara, Touristic Event, Covid-19 Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Etkinliklerin gerçekleştirildiği yörelere veya bölgelere ekonomik, kültürel ve fiziksel çevre bağlamında önemli katkıları ve maliyetleri vardır. Bu araştırmada, 1920 yılından bu yana Türkiye'de organize edilen önemli bir kültürel ve Mega etkinlik olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın, Ankara turizmine olan katkıları ve maliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket soru formunda beşli likert ölçeğinde 30 soru yanında, bir adet açık uçlu soruya yer verilmiştir. Araştırma, Ankara'da ve toplam 407 katılımcı kapsamında gerçekleştirilmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler; faktör analizi, bağımsız örneklem T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile test edilmiştir. Açık uçlu sorularda içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bu Bayramın Ankara turizmine sosyoekonomik ve fiziksel çevre boyutlarında maliyeti; kültürel, ekonomik ve sosyal boyutlarda ise katkılarının olduğu belirlenmiştir. Bayramın kültürel, sosyal katkısı ve fiziksel çevre maliyetine yönelik algılarda katılımcıların yaş aralığına göre farklılık bulunurken; sosyoekonomik maliyete yönelik algılarda ise bu farklılık eğitim ve gelir durumunda ortaya çıkmıştır. Covid-19 pandemisi ile ilgili algıların yer aldığı açık uçlu soruya verilen cevaplarda ise katılımcıların, turizm ve tanıtım teması ile Covid-19 pandemisi üzerinde yoğunlaştıkları, bu dönemde katkılardan ziyade ekonomik, kültürel ve sosyal maliyetleri dile getirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Events have important benefits and costs to the regions where they are held in the context of economic, cultural and physical environment. In this research, it is aimed to evaluate the benefits and costs of April 23 National Sovereignty and Children's Day, which is an important cultural and mega event organized in Turkey since 1920, to tourism in Ankara. Questionnaire technique was used to collect research data. The survey questionnaire included 30 questions on a five-point Likert scale, as well as one openended question. The research was conducted in Ankara and within the scope of a total of 407 participants. Data obtained as a result of the survey; Factor analysis, tested by independent sample T test and one-way analysis of variance (ANOVA). Content analysis was used in open-ended questions. As a result of the research, the cost of this festival to Ankara tourism in socioeconomic and physical environmental dimensions was found. It has been determined that the festival has contributed to Ankara tourism in cultural, economic and social dimensions. While perceptions of the cultural, social contribution and physical environment cost of the festival differ according to the age of the participants; in the case of perception of socio-economic cost difference was found between education and income. In the answers to the open-ended question about the Covid-19 pandemic, the participants focused on the Covid-19 pandemic with the theme of tourism and promotion, and it was seen that they expressed economic, cultural and social costs rather than contributions in this period.