İstanbul ve İzmir'de 2018-2019 yılları arasında yapılan müzik festival afiş tasarımlarının grafik tasarım yönünden incelenmesi
Analysis of music festival poster designs in İstanbul and İzmir between 2018-2019 terms of graphic design
  1. Tez No: 696742
  2. Yazar: İLAYDA TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR SOĞUKKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş, Grafik tasarım, Görsel iletişim, Festival afişleri, Poster, Graphic design, Visual communication, Festival posters
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günlük yaşantımızda birçok alanda grafik tasarım öğeleriyle karşılaşılmaktadır. İnsan sosyal bir varlık olmakla beraber sürekli iletişim halindedir, bu iletişim görsel veya işitsel olabilir. Bu noktada grafik tasarımın bir parçası olan afişlerle her an karşılaşılmaktadır. Görsel iletişim aracı olarak afiş alıcıya verilmek istenen mesajı iletmekte çok önemli rol oynamaktadır. Mesajı iletmede izleyiciyi etkilemek ve göze çarpmak için renk, biçim, tipografi gibi unsurların verilmek istenen mesajla bağlantılı olarak kullanılması çok önemlidir. Grafik tasarım birçok tasarım özellikleri barındırır. Afişlerle günlük yaşantıda sık sık karşılaşılmaktadır. Afişler alıcıyı illüstrasyon, fotoğraf, tipografi gibi unsurlarla iletilmek istenen mesajı iletip, estetik kaygı taşıyarak yönelimlerimizi, düşüncemizi ve beğenilerimizi etkilemektedir. Afiş tasarımı bu nedenle mesaj iletme, tasarım ve estetik kaygı güdülerek yapılmasının yanında günlük hayatta bir görsel iletişim unsuru olarak var olmaktadır. Yönlendirme özelliği taşımaktadır. Bu sayede afiş toplumla iç içe yaşar ve birçok farklı sınıflardan kitleleri etkiler. İnsanların görebileceği noktalara asılan afişler propaganda, tanıtım, bilgi verme açısından geniş kitlelere hitap etmektedir. Bu sayede afiş toplumla beraber yaşar, bu özellikler de göze alındığında afişler temel olarak üç gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar; Kültürel Afişler, Sosyal Afişler ve Tanıtım afişleridir. Çalışmada festivalleri kapsayan afiş türü kültürel afiş kategorisinde incelenmektedir. Aynı zamanda sempozyum, bale, opera, sinema, tiyatro gibi etkinlikleri tanıtan afişler de bu gruba girmektedir. Bu araştırma 2018-2019 yılları arasında Türkiye'de gerçekleştirilen; tekno, caz, rock ve alternatif müzik festivalleri grafik tasarım ilke ve elemanları yönünden incelenerek afiş tasarımının alıcıyla doğru bir şekilde mesajı iletip iletilmediği grafik tasarım ilke ve elemanları yönünden incelenmekle beraber grafik tasarım eğitiminde afiş konusunun işleniş biçimi irdelenecektir. Bahsedilen noktaları kavrayan öğrencilerin sahip olacağı kazanımlar ifade edilmiş aynı zamanda afiş tasarımının grafik tasarım eğitimindeki önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
We encounter graphic design elements in many areas of our daily life. Humans as social animals need constant interaction this interaction could be visual or audible. At this point poster that is part of the graphic can be found anywhere. In other to relay the message elements such as color, form, typography is should be connected with the message. The graphic design contains many design features. Posters are frequently encountered in our daily life. The posters affect our orientation, thinking, and tastes by conveying the message to the recipient with the elements such as illustrations, photographs and typography and also conveying aesthetic concern. Poster design, therefore, exists as a visual communication element in daily life, as well as a message delivery system with design, and aesthetic concern. In this way, the poster lives with society and affects the masses from many different classes. The posters that are hanged to the points that people can see appeal to a wide audience in terms of propaganda, promotion, and information. In this way, the poster lives with society and considering these features, the banners are basically divided into three groups. These groups are; Cultural Banners, Social Banners, and Promotional Banners. In this study, the type of poster covering the festivals is examined under the category of cultural posters. Also, posters promoting events such as symposiums, ballet, opera, cinema, andtheater are included in this group. This research carried out in Turkey between the years 2018-2019; techno, jazz, rock, and alternative music festivals will be examined in terms of graphic design principles and elements, whether the poster design is correctly conveyed with the recipient or not, the graphic design principles and elements will be examined in the graphic design education. The gains to be gained by the students who grasp the mentioned points were expressed and the importance of poster design in graphic design education was emphasized.