Devlet ve vakıf üniversitelerindeki yönetim bilişim sistemleri bölümlerinin etkinlik analizi: Türkiye örneği
Measuring efficiency for the departments of management information systems at public and private universities: The case of Turkey
- Tez No: 696762
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
 - Anahtar Kelimeler: Devlet üniversiteleri, etkinlik ölçümü, vakıf üniversiteleri, veri zarflama analizi, yönetim bilişim sistemleri, Public universities, measuring efficiency, private universities, data enveloping analysis, management information systems
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzün artan rekabet ortamında, bilginin gücü en belirleyici etkenlerdendir. Belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda, yararlı olan bilgiyi kullanarak hızlı ve yerinde kararlar verebilmek, karar vericiler açısından oldukça önemlidir. Yönetim Bilişim sistemleri (YBS); karar vericilere, hızlı ve doğru kararı verebilmesinde yardımcı olur. Bu çalışma, Türkiye'de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerindeki YBS bölümlerinin, 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi kapsamında, Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılarak, görece etkinlik durumlarının belirlenmesini ve görece etkin olmayan üniversitelerin, referans kümeler dahilinde etkin duruma gelebilmesi için olması gereken çıktı miktarlarının belirlenmesini amaçlamıştır. Bu doğrultuda 3 adet girdi değişkeni (öğrenci sayısı, akademik personel sayısı ve üniversiteye giriş taban puanı) ve 2 adet çıktı değişkeni (mezun öğrenci sayısı ve yayın puanları) belirlenerek, VZA modellerinden çıktı odaklı CCR (girdi minimizasyon eğilimli) ve BCC (çıktı maksimizasyon eğilimli) modeller kullanılmış ve aynı zamanda görece ölçek etkinlik durumları da belirlenmiştir. Çalışma uygulamasında VZA için kullanılan paket programlarından biri olan DEAP (Data Envelopment Analysis Program) Version 2.1 kullanılmış, elde edilen sonuçlar tablolaştırılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's increasingly competitive environment, the power of knowledge is one of the most decisive factors. It is very important for decision makers to make quick and suitable decisions using useful information in line with the goals and objectives set. Management Information Systems (MIS) help decision makers to make fast and accurate decisions. This study aimed to determine the relative activity status of MIS departments in public and private universities in Turkey within the 2019-2020 academic period by using data enveloping analysis (DEA) and to determine the amount of output that relatively inactive universities should have in order to become active within reference sets. In line with this, output-oriented CCR (minimize input) and BCC (maximize output) models are used from the DEA models and relative effectiveness of the scale was also defined by determining 3 input (number of students, number of academic staff and university entrance base score) and 2 output variables (the number of graduate students and the publication points). DEAP Version 2.1, one of the software packages is used for DEA application, the results are tabulated and explained.