2018 Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Alan Eğitimi ders içeriklerinin MEB Müzik Öğretmeni özel alan yeterliklerini kapsama durumu
2018 Music Teaching Undergraduate Program Field Education course contents situation of covering MEB Music Teacher special field qualifications
  1. Tez No: 696903
  2. Yazar: HATUN SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yeterlik, Özel Alan Yeterliği, Müzik Öğretmeni Lisans Programı, Müzik Öğretmeni Özel Alan Yeterliği, Proficiency, Special Field Qualification, Music Teacher Undergraduate Program, Music Teacher Special Field Qualification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırmanın amacı; Müzik Öğretmenliği Lisans Programı (MÖLP) Alan Eğitimi dersleri ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müzik Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri'nin (MÖÖAY) birbiriyle arasındaki ilişkinin kapsam ve içerik açısından ortaya konmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Müzik Öğretmenliği Lisans Programı'nda yer verilen alan eğitimi ders içerikleri ile MEB Müzik Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri karşılaştırılmış, MÖLP ders içeriklerinin MEB MÖÖAY kapsama durumu ortaya konmuştur. Araştırmanın örneklemini 2018 yılında yürürlüğe giren Müzik Öğretmenliği Lisans programı Alan Eğitimi derslerinden 20 adet zorunlu ders ile 2008 yılında yürürlüğe giren Müzik Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelli bir nitelik taşımakta olup, araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak doküman analizi ve uzman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda MÖLP Alan Eğitimi ders içeriklerinin, MEB MÖÖAY kılavuzunda yer alan performans göstergelerini nicel olarak en çok kapsayan dersin“Müzik Öğretim Programları”dersi, en az kapsayan dersin“Müzik Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları”dersi olduğu, MÖLP Alan Eğitimi ders içeriklerini en çok kapsayan yeterlik alanının“Kuramsal Uygulamalı Bilgi ve Beceriler”yeterlik alanı, en az kapsayan yeterlik alanının“Mesleki Gelişimini Sağlama”yeterlik alanı olduğu, MÖLP Alan Eğitimi ders içeriklerinin MEB MÖÖAY performans göstergelerinde yer verilen beceri boyutu karşılanamaması nedeniyle kapsama durumunun yeterli düzeyde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research; It is to reveal the relationship between the Music Teaching Undergraduate Program (MÖLP) Field Education courses and the Ministry of National Education (MEB) Music Teacher Special Field Competencies (MÖÖAY) in terms of scope and content. For this purpose, the content of the field education in the Music Teaching Undergraduate Program and the Special Field Competencies of the MEB Music Teacher were compared, and the coverage of the MÖLP course contents was revealed. The sample of the research consists of 20 compulsory courses from the Music Teaching Undergraduate Program Field Education courses that entered into force in 2018 and Music Teacher Special Field Competencies that came into effect in 2008. The research has a scanning model nature and document analysis and expert review were used as data collection tools in the research process. It was analyzed by content analysis obtained in the research.“Music Teaching Programs”is the course that covers the performance indicators in the MÖÖAY guide the most,“Music Learning and Teaching Approaches”is the course that covers the least, and“Theoretical Applied Knowledge and Skills”of the proficiency area that covers the most of the MÖLP Field Education course contents and ıt was concluded that the proficiency area, the proficiency area that covers the least, is the proficiency area of“Providing Professional Development”, the content of the MÖLP Field Education course contents is not at a sufficient level because of the skill dimension included in the MEB MÖÖAY performance indicators cannot be met.