Çocukluk çağı travmaları ile aşka ilişkin tutum, ilişki doyumu ve cinsel işlevler arasındaki ilişkinin ötimik depresyon hastaları ile sağlıklı gönüllüler arasında karşılaştırılması
Comparison of the relationship between childhood traumas and attitudes about love, relationship satisfaction and sexual functions between patients with euthymic depression and healthy volunteers
- Tez No: 696996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresif bozukluk, aşka ilişkin tutumlar, cinsel işlevler, ilişki doyumu, çocukluk çağı travmaları
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç : Çalışmamızda, Depresif bozukluk (DB) hastaları ile sağlıklı gönüllülerde, çocukluk çağı travmalarının, aşka ilişkin tutumların, ilişki doyumunun ve cinsel işlevlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem : Ötimik dönemde olan 100 DB tanılı hasta ve 100 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve UKU Yan Etki Değerlendirme Ölçeği DB grubuna uygulanmıştır. Ayrıca tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, SCID-1, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Aşka İlişkin Tutumlar Ölçeği (AİTÖ), İlişki Doyumu Ölçeği (İDÖ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ) uygulanmıştır. Bulgular : Çalışmamızda ilişki doyumunun; hasta grubunda, >35 yaş olanlarda ve kadınlarda azaldığı, ayrıca ilişki doyumu arttıkça, Tutkulu aşk ve Arkadaşça aşkın daha fazla yaşantılandığı ve cinsel işlev bozukluklarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. 'Aşk' birlikteliği yapanların ilişki doyumlarının, 'mantık' birlikteliği yapanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. 'Mantık' birlikteliği yapan kadınların, 'aşk' birlikteliği yapanlara göre daha fazla cinsel işlev bozukluğuna sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda, DB grubunda Tutkulu aşk ve Arkadaşça aşk alt ölçek puanlarının, kontrol grubuna göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Hem kontrol grubunda, hem de DB grubunda görücü usulü evlenenlerde, Mantıklı aşk alt ölçek puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. DB grubunda Duygusal istismar, Cinsel istismar ve Fiziksel istismar, kontrol grubunda ise Duygusal İhmal daha yüksek saptanmıştır. Kadın DB grubunda, Duygusal istismar ve cinsel işlev bozukluğu arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Kadın hasta grubunda Tutkulu aşk ve Arkadaşça aşk yaşayanların, daha az cinsel işlev bozukluğuna sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç : Sonuç olarak DB hastalarında ilişki doyumunda azalma, daha fazla istismar öyküsü ve aşka ilişkin tutumlarda farklılıklar olduğu söylenebilir. Elde edilen bulguların oldukça önemli olduğu ve literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir. Daha geniş örneklemli prospektif çalışmaların yapılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim : In our study, it was aimed to compare childhood traumas, attitudes towards love, relationship satisfaction and sexual functions in depressive disorder patients and healthy volunteers. Method : 100 patients with depressive disorder in the euthymic period and 100 healthy volunteers were included in the study. Hamilton Depression Scale and UKU Side Effect Rating Scale were applied to the depressive disorder group. In addition, sociodemographic data form, SCID-1,“Childhood Trauma Scale”,“Love Attitudes Scale (short form)”,“Relationship Satisfaction Scale”and“Arizona Sexual Experiences Scale”were administered to all participants. Results : In our study, relationship satisfaction; In the patient group, it was concluded that it decreased in those aged >35 years and in women, and as the relationship satisfaction increased, Passionate love and Friendly love were experienced more and sexual dysfunctions decreased. It has been determined that the relationship satisfaction of those who have a“love”partnership is higher than those who have a“logical”partnership. It was concluded that women who made a“logical”partnership had more sexual dysfunction than those who were in“love”relationships. In our study, it was determined that the Passionate Love and Friendly Love subscale scores were lower in the depressive disorder group than in the control group. It was determined that the rational love subscale scores were higher in arranged marriages in both the control group and the depressive disorder group. Emotional abuse, Sexual abuse and Physical abuse were found to be higher in the depressive disorder group, and Emotional Neglect was found to be higher in the control group. In the female depressive disorder group, a positive relationship was found between emotional abuse and sexual dysfunction. It was determined that those who experienced Passionate love and Friendly love in the female patient group had less sexual dysfunction. Conclusion : As a result, it can be said that there is a decrease in relationship satisfaction, more history of abuse and differences in attitudes towards love in patients with depressive disorder. It is thought that the findings obtained are very important and will contribute to the literature. We recommend conducting prospective studies with larger samples. Key Words : Depressive disorder, love attitudes, sexual functions, relationship satisfaction, childhood traumas