Üniversite öğrencilerinde ebeveyn tutumu ve çocukluk çağı travmalarının cinsel mitler ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parental attitudes and childhood traumas and sexual myths in university students
- Tez No: 697004
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Çocukluk Çağı Travmaları, Cinsel Mitler, Cinsellik, Parental Attitudes, Childhood Traumas, Sexual Myths, Sexuality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı cinsel mitlerin, ebeveyn tutumları ve çocukluk çağı travmatik yaşantıları ile ilişkisini incelemektir. Literatür tarandığında bu ilişkiyi inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Özgün bir çalışma olması sebebiyle literatürdeki boşluğu dolduracağı ve gelecekteki araştırmalara referans olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın örneklemini ülkemizdeki çeşitli illerde yaşayan, 18-28 yaş arasında bulunan, 207 kadın ve 204 erkek olmak üzere 411 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Salgın olması sebebiyle katılımcılara online platform üzerinden ulaşılmış ve gönüllü olarak ankete katılım sağlamaları istenmiştir. Araştırmada katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumu Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılar Ölçeği, Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS-22 istatistik programından yararlanılmıştır. Katılımcıların ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları ve cinsel mitleri demografik değişkenlere göre incelenirken bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü anova analizleri kullanılmıştır. Tek yönlü anova analizinde meydana gelen anlamlı farklar ise post-hoc testlerinden Scheffe testi ile incelenmiştir. Ayrıca, ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları ve cinsel mitleri arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizlerin ardından 18-28 yaş arasındaki bireylerin cinsel mitleri ile ebeveyn tutumları arasında pozitif yönlü ilişki olduğu, cinsel mitleri ile çocukluk çağı travmaları arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonunda, cinsel mitler ile korelasyonel ilişkisi olan değişkenler ile kurulan regresyon analizi anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between sexual myths and parental attitudes and childhood traumatic experiences. No study examining this relationship was found when the literature was scanned. Since it is an original study, it is thought to fill the gap in the literature and will be a reference for future research. The sample of this study consists of 411 university students, 207 women and 204 men, aged between 18-28, living in various provinces in our country. Due to the epidemic, the participants were reached through the online platform and they were asked to participate in the survey voluntarily. Sociodemographic Information Form, Abbreviated Perceived Parental Attitude Scale, Childhood Traumatic Experiences Scale, and Sexual Myths Evaluation Form were used in the study. SPSS-22 statistics program was used for the analysis of the data obtained in the study. Independent groups t-test and one-way ANOVA analyzes were used to examine the parental attitudes, childhood traumas and sexual myths of the participants according to demographic variables. Significant differences occurring in one-way ANOVA analysis were examined by Scheffe test, one of the post-hoc tests. In addition, the relationship between parental attitudes, childhood traumas and sexual myths was investigated by Pearson correlation analysis and multiple regression analysis. After the analysis, it was concluded that there is a positive relationship between sexual myths and parental attitudes of individuals aged 18-28, and that there is no significant relationship between sexual myths and childhood traumas. At the end of the study, the regression analysis established with variables that have a correlational relationship with sexual myths were found to be significant.