Sanat eğitimi üzerine bir kitap tasarısı: Temel çizim ve teknikler
A book project for art education: Basic drawing and techniques
- Tez No: 697159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINLA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, çocuk ve sanat, çizim, çizim teknikleri, Art, art education, child and art, drawing, drawing techniques
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sanatın ve sanat eğitiminin insan yaşamına etkisi, sosyal olarak bir düzenleyici, zihinsel algılamaya uyum getiren ve hayatta karşılaşılan durumlara karşı daha anlayışlı ve daha esnek bakabilmenin imkanını veren bir olgu olarak nitelenebilmektedir. İnsanlık tarihinin içerisinde ve gelecekte varlığını devam ettireceğini işaret eden sanat ve eğitim kavramlarının, birlikte değerlendirildiğinde insanın eğitimi ile birlikte gelişmeler ve dönüşümler yaşadığı görülmektedir. Güzel sanatların tüm disiplinlerinde olduğu kadar yaşanılan çağın ve uygulanan tekniklerin de gelişim göstermesi ile birlikte bireylere erken dönemlerden itibaren kazandırılan sanat eğitimi ve içerikleri öncelikle bireysel bir artı sonrasında topluma etki edecek olan bir pozitif atmosfere fayda sağlamaktadır. Bu tez, çocukların ve gelecekte toplumu oluşturacak olan bireylerin yaşamlarında sanatın ve sanat eğitiminin bulunmasının önemini, gerekliliklerini ele almakta ve uygulama yönü ile ilköğretim düzeyinde öğretim gören öğrenciler ve öğretmenler için kaynak olarak kullanılabilecek bir“Temel Çizim ve Teknikler”kitabından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effect of art and artistic education on a person's life can be defined as a phenomenon, which is a social organizer, harmonizer of mental perception and tolerates the experiences. The obvious continuity of art and its education concepts in human history and future, it can be easily seen that the developments and transformations occurred, when the two evaluate together. Like in every disciplines of fine arts, with the developments of the era living in and the techniques applied, the early age artistic education and its contents benefits a positive environment, which primarily affect the individual, then the society. This study puts forth the importance and necessities of art and its education in children's and the individuals' lives, which will form the society in future in theory and in practice it takes place to a“Basic Drawing and its Techniques”book, which will be a reference to primary school students and teachers.