Entegre raporların okunabilirliğinin işletmelerin finansal performansları ile ilişkisi: Sektörel bazda bir araştırma
The relationship between the readability of integrated reports and the financial performance of businesses: A research on sectoral basis
- Tez No: 697188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Finansal Performans Oranları, Entegre Raporların Okunabilirliği, Integrated Reporting, Financial Performance Rations, Integrated Reports Readability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İşletmeler faaliyet sonuçlarını performans raporları aracılığıyla bilgi kullanıcılarına iletmektedir. Bilgi aktarımını finansal raporlar, faaliyet raporları, sürdürülebilirlik raporları gibi çeşitli araçlarla sağlamaktadır. Bu raporlar zamanımızın rekabet koşulları göz önünde bulundurularak hesap verilebilirliği yüksek ve şeffaf şekilde yapılmak durumundadır. Hem finansal hem de finansal olmayan bilgilerden oluşan bu raporlar, işletmeler hakkında bilgi edinmek isteyen ilgililerin ihtiyacını karşılamakla birlikte bazen bilgi karmaşasına sebep olabilmektedir. Günümüzde bilgi karmaşıklığını gidermek amacıyla kurumsal raporlama gelişiminin sonucu niteliğinde yeni bir raporlama paradigması olarak entegre raporlama sistemi ortaya çıkmıştır. Entegre raporlama finansal ve finansal olmayan bilgiyi tek bir dokümanda bir araya getirmektedir. Bilgi kullanıcıları için hazırlanan uzun ve karmaşık geleneksel raporlar çoğunlukla eleştirilmektedir. Entegre raporlama bunların aksine raporu hazırlayan işletmelerin mevcut durumunu, performansını, beklentilerini; açık, anlaşılır ve sade bir dille aktarmayı vaat etmektedir. Entegre raporlamanın bu hedefi doğrultusunda; çalışma entegre rapor hazırlayan işletmelerin yayınladıkları raporların kolay okunabilir olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Readable Pro metin analizi programı yardımıyla bu entegre raporlar analiz edilmektedir. Analiz sonucunda program her bir rapora ait okuma kolaylığı puanı ve okunabilirlik derecesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında sekiz farklı hipotez kurularak öncelikle farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin entegre raporlarının okunabilirlik derecesinin sektörlere bağımlı olup olmadığını sonrasında elde edilen okuma kolaylığı puanları aracılığıyla okuma kolaylığı puanları ile işletmelerin rapor uzunlukları ve finansal performans oranları (aktif devir hızı, net kar/satış oranı, öz kaynak karlılık oranı, aktif karlılık oranı, finansal kaldıraç oranı ve borç/öz kaynak oranı) arasındaki ilişki analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Business prime their users about their performances that they have obtained as a result of their transactions with several reports. The information transfer is provided by several reports such as financial, annual and sustainability reports. That must be keep reports perspicuously and high accountability by taking into consideration rivalry conditions in our time. The reports both financial and not financial may couse informational covergence rather than suppllying with those concerned that they want to get information about the business. In these days, integrated reporting system has oppeared as a new reporting paradigm as a result of development of corporate reporting to come up with the information both financial and not financial in one document. Prepared for readers the long and complicated traditional reports are criticized mostly. Rather, integrated reporting bids transfering the business current situation, performance and expectations in plain, clear way. In line with integrated reporting's purpose, this work aims to assess whether the reports which have been published by the business preparing integrated reports were readable easily or not. By means of Readable Pro text analyzing program. The integrated reports have been analyzed. Result of the analyzing, the program sets off facilitiy of reading score and readability score. Within research, thanks readability score which is obtained by eight different hypothesizing, the relation between the facility of reading score and the businesses reports long and financial performance rates ( active turnover ratio, net profit/ sale ratio, equity capital profit ratio, return on assests ratio, financial leverange ratio and debt /equity capital ratio) is analyzed per the facilitiy of reading score which is obtained after whether thre is a diffrence between readability score of integrated reports of businesses operating in diffrent sectors.