Klasik yönetimden yalın yönetime geçiş: Nitel bir araştırma
Transition from classical management to lean management: A qualitative research
- Tez No: 697247
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın düşünce, Yalın Yönetim Anlayışı, Klasik Yönetim, Lean thinking, Lean Management Approach, Classic Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Üç bölümden oluşan araştırmamızın ilk iki bölümü literatür araştırmasıdır. Yalın yönetim anlayışı, yalın olmak kavramları ve klasik yönetim anlayışının birbirlerine olan zıt kutuplarının değerlendirilmesi üzerine seçmiş olduğumuz işletmemiz İmren Lokumları üzerinden izlenmesi ele alınmaktadır. Her geçen gün daha da global bir hale gelen dünyamızdaki tüm organizasyon, işletme, kişi ve kurumlar modern yönetim anlayışlarını benimsemeye yönelmişlerdir. Yalın yönetim anlayışı da çağımızda yaygınlaşmaya başlayan modern anlayışların başında gelmektedir. Hızlı olmak, pratik olabilmek artık günümüzün vazgeçilmez sıfatları arasındadır. Yapılacak veya yapılmakta olan her türlü işimizde, israftan ve gereksiz görülen her yükten kendimizi kurtarabilmemiz, yalın olma yolunda atacağımız en kesin adımlar arasındadır. Bu çalışma yalın yönetim anlayışının getirilerini göz önüne serip, geleneksel yönetim anlayışının o hiyerarşik ve ağır yapısından uzaklaştığımızda ortaya çıkacak faydaların neler olacağını ele almaktadır. İşletmeye sorduğumuz 5S tekniğine ait sorularla aslında işletmenin yalın yönetime yatkın olup fakat yalın yönetim kavramıyla daha önce karşılaşmamış, geleneksel anlayıştan gelen bir işletme olduğunu anlamış bulunmaktayız. Ortaya çıkan verilerin neticesinde incelemiş olduğumuz işletme, yönetim anlamında tek bir görüşe sabit kalmayıp, karma bir sistemle modernleşmeye yakın bir düzlemde ilerlemekte olduğu anlaşılmıştır. Bu ilerleyişin rayına oturtulmuş şekilde düzenlenmesi, işletme açısından oldukça önem arz etmektedir. Karma bir yapıda değil de belirgin bir doğru üzerinden hedefe doğru gidildiği takdirde başarılı olmamak kaçınılmaz olacaktır.
Özet (Çeviri)
The first two parts of our research, which consists of three parts, are literature research. Lean management approach, the concepts of being lean and the evaluation of the opposite poles of the classical management approach to each other, and the monitoring of our business, which we have chosen, through İmren Lokumları is discussed. All organizations, businesses, individuals and institutions in our world, which is becoming more and more global with each passing day, have tended to adopt modern management approaches. Lean management approach is one of the leading modern understandings that have started to become widespread in our age. Being fast and being practical are now among the indispensable adjectives of today. It is one of the surest steps we will take to be lean, to be able to save ourselves from waste and unnecessary burdens in all our work to be done or being done. This study highlights the benefits of the lean management approach and discusses what benefits will emerge when we move away from the hierarchical and heavy structure of the traditional management approach. With the 5S technique questions we asked to the business, we understood that the business is inclined to lean management but has not encountered the concept of lean management before, and that it is a business that comes from a traditional understanding. As a result of the data obtained, it has been understood that the business that we have examined is not fixed to an opinion in terms of management, but is advancing on a plane close to modernization with a mixed system. Arranging this progress on track is very important for the business. It will be inevitable not to be successful if you go towards the goal on a clear line, not in a mixed structure.