Defending the boundaries: Understanding identity and the interpretation of events in Kosova vilayet between 1877-1880 through folk music
Sınırları savunmak: Halk müziği üzerinden kimlik ve Kosova vilayetinde 1877-1880 yılları arasında cereyan eden olayların yorumlanması
- Tez No: 697350
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ TINAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Halk türküleri, Arnavut Kimliği, Prizren Birliği, Folk songs, albanian identity, the League of Prizren
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, türküler merceğinden 1877-1880 yılları arasında Kosova Vilayeti'nde meydana gelen gelişmelerin yorumlanması ve kimliğin ele alınma şeklini incelemektedir. Türküler ve ozanlar, II. Dünya Savaşı öncesi Kosova toplumu gibi sözlü geleneğin egemen olduğu toplulukların önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla türküler, sıradan insanların dünyasını anlamada ve gerçeği yorumlamalarında yeni bakış açıları sunma fırsatı sunar. Dolayısıyla türküler, bu kişilerin dünyayı yorumlama ve anlam oluşturma süreçlerinin anlaşılmasında alternatif veya en azından yardımcı bir kaynak olarak kabul edilebilir. Bu tez sadece şarkı sözlerine odaklanmakta ve onları bir metin olarak ele almaktadır. Bu nedenle, bu tez, şarkı sözlerinin anlatısal bir analizidir. Bu anlamda, şarkılarda sunulan metinlerin (şarkı sözleri) veya anlatıların bir anlatı ve edebi analizi yöntemi olarak yakın okumayı kullanılmıştır. Bu yaklaşım, türküler tarafından ortata konan yorum ve anlatım yoluyla Kosovalı-Arnavut kimliğinin ve bu dönemin sosyo-tarihsel ve siyasi süreçlerinin daha ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Bu bağlamda, bu çalışma bu konuyu üç araştırma sorusu üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Kimliğe ilişkin olarak şarkıların analizinden ortaya çıkan temalar, etnik kimlik ile dini kimliğin iç içe olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, Arnavut etnik kimliği ve İslami kimlik, hem kendi kendini tanımlamada hem de“öteki”nin tanımlanmasında İslam'a özel bir şekilde referansta bulunmaktadır. Ayrıca sonuçlara göre, komşu devletlerden toprakların kaybedilme tehlikesi, Arnavutların kendilerini savunmak için Gusinyeli Ali Paşa ve ulama önderliğine bir seferberliğin örgütlenmesine yol açmıştır. Bunun yanında Arnavutların bu seferberliğin sultan II. Abdülhamid ile istişare ve koordinasyonu içerisinde olduğu görülmektedir. Şarkıların analizinden ortaya çıkan bir diğer tema, bu organizasyonlarda önemli bir rol oynayan ve önemli bir sosyal etkiye sahip olan ana kişilikleri ve grupları tespit edilmesidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the identity and the interpretation of the developments occurring in the Vilayet of Kosova between 1877-1880 through the lens of folk songs. Folk songs and folk singers are an important part of oral tradition dominated communities such as the Kosova society before World War II. Hence, folk songs provide an oppurtunity to open up new perspectives in the understanding of the ordinary people's worlds and their interpretations of the reality. Therefore, folk songs can be accepted as an alternative, or at least a helpful source, in the representation and understanding of these people's interpretation of the world and meaning-making processes. This thesis concentrates only on the song lyrics and treats them as texts. Therefore, this thesis is a narrative analysis of song lyrics. In that sense, we use close reading as a method of narrative and literary analysis of texts (lyrics) or narratives presented in the songs. This approach provides a more detailed understanding of the Kosovar-Albanian identity and socio-historical and political processes of this period through the interpretation and the narrative provided by folk songs. In this regard, this study aims to investigate this topic through three research questions. Regarding the identity, the themes which emerged from the analysis of the songs indicate that the ethnic identity and religious identity are intertwined to each other. Hence, the albanian ethnic identity and islamic identity are conjucted with specific reference to Islam both in self-identification and the identification of 'the other'. Moreover, according to the results, the danger of the loss of the lands from the neighbor states leads to the organization of the albanians to defend them with Ali Pasha of Gusinje and the ulama as the leading figures in this organization. Also, this organization of the albanians seems to be in consultations and coordination with the sultan, Abdulhamid II. Another theme which emerged from the analysis of the songs deals with the main personalities and groups that played a crucial role in these organizations as well as having an important social influence.