Using cash transfer conditions to the benchmark the assessment of social assistance as a poverty reduction strategy: Case of Mogadishu IDPs inhabitants
Nakit transfer koşullarının benchmarka kullanarak, sosyal yardımların yoksulluk azaltama stratejisi olarak değerlendirilmesi: Mogadişu İDP inhabıtanları örneği
  1. Tez No: 697376
  2. Yazar: ALI MOHAMED OSMAN ALI MOHAMED OSMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİS DAMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit transferleri, Yoksulluk azaltması, Dayanıklık, Sosyal günvenlik ağları, Refah devlet, Cash transfers, Poverty alleviation, resilience, social safety nets, welfare state
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yaklaşık 1,1 milyon Somalililer ülke içinde yerinden edildi ve diğer 1 milyon kişi sınırı geçerek komşuya gitti, Yaklaşık 3,2 milyon kişi de 2017 kuraklıklar nedeniyle ciddi gıda güvensizliği ilan edildi. Ancak bu kuraklıklar başlangıçta doğal iklim değişikliğinin ve ülkede siyasi ve güvenlik istikrarsızlığı sıra son otuz yıldır nedeniyle oldu. O yanıtta, ABD ve diğer uluslararası ortaklar tarafından tahsis edilen 3 milyon dolarlık uluslararası STK'lar aracılığıyla, krizlere müdahalenin yanı sıra riskleri azaltmak, hem ülkedeki güvenlik açığı hafifletmek hem de azaltmak için bütçe vardı. Her şeye rağmen, bu çalışma sosyal yardımlarının, ne şekilde yapılabileceğini Somali'de yoksulluğun azaltılmasında değerlendirme eğilimindedir. Üstelik bu çalışma transfer koşullarını ülkedeki güvenlik açığını azaltma aracı kullanarak, bazı Yoksulluk konulara ve onun belirleyicileri ile ilgili kavramlar odaklaniyor. Üzerinde diğer yandan araştırmalar boyunca açık olan ve görüşülen kişiler tarafından yeni fikirlerin getirilmesine izin veren yarı yapılandırılmış görüşme aracı kullanılmış; bu yüzden araştırma, nitel araştırma yöntemine kullanarak, Mogadişu'da yerinden edilmiş kişilerle yapılan 25 yarı yapılandırılmış görüşmeye ve 15 derinlemesine sosyal güvenlik ağları çalışanları ile görüşmeler kullanildi. Bu çalışma boyunca, koşulsuz nakit transferleri ve fişlerin çoğunlukla Somali'deki yerel ve uluslararası STK'lar gibi devlet dışı sosyal yardım sağlayıcılar tarafından yoksulluğu azaltma stratejisi olarak kullanıldığı görülmüştür. Ancak, ülkede yoksulluğun azaltılması için elzem olmasına rağmen, bu tür sosyal yardımların haneler arasında,tembellik, bağımlılık kültürü, stres ve çatışma gibi ekonomik ve sosyal dezavantajlar yarattığı yaygın olarak kabul edildi ve altı çizildi.
Özet (Çeviri)
Almost 1.1M Somalis internally displaced and other 1M crossed the border to the neighbor countries, while around 3.2M declared severely foodinsecurity because of droughts in 2017. These droughts however, originally caused by natural climate change as well as political and security instability in the country for the last three decades. In that response, there were $3M budget allocated by US and other international partners through international NGOs, for crises response as well as mitigating and alleviating the risk of vulnerability in the country. Nonetheless, in an attempt to identify the extent of solutions done, this study tends to assess the manner in which those social assistances could be evaluated as poverty alleviation strategy in Somalia. Furthermore, the study by focusing on some concepts regarding the poverty and its determinants thereof addressed social assistance as a tool of mitigating the vulnerability in the country through using transfer conditions. On the other hand semi-structured interview tool which is open and allowing new ideas to be brought by the interviewees were used throughout the investigations; thus, throughout this study qualitative research method in which is based on 25 semi-structured interviews with Mogadishu IDPs inhabitant beneficiaries and 15 in-depth interviews with social safety nets staffs was used. However, unconditional cash transfers and vouchers are mostly used by the Non-state social assistance providers such as the NGOs in Somalia as strategy of poverty alleviation. Despite it is being essential for poverty alleviations in the country, but on the other hand, according to the participants' perceptions, it was widely agreed and underlined that these kinds of social assistances creates economic and social disadvantage including laziness, culture of dependency as well as stress and conflict among the households.