Nottingham Sağlık Profili: Hastane çalışanları üzerinde bir uygulama
Nottingham Health Profile: An Application to hospital employees
- Tez No: 69741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nottingham Sağlık Profili, algılanan iyilik hali, sağlığın geliştirilmesi, iyilik halinin ölçülmesi, sağlık statüsü. IV, Nottingham Health Profile, perceived well-being, health promotion, measuring well-being, health status
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Sağlığın geliştirilmesini amaçlayan kamu politikaları, özellikle 1980'li yıllardan sonra gündeme gelmeye başlamıştır. Sağlığın geliştirilmesinin amacı ve anlamı hakkında bugüne kadar bir çok açıklama yapılmış ve çeşitli tanımlar geliştirilmiştir. Kavram, sağlığın ve iyilik halinin geliştirilmesi ve hastalık halinin önlenmesi aktivitelerini içeren şemsiye bir terim olarak kabul edilebilir. Yukarıda sözü edilen gelişmeye paralel olarak son yıllarda, çalışanların sağlığını ve iyilik halini geliştirici çeşitli programların yapıldığı görülmektedir. Bu tür programların yapılmasının nedeni, çalışanların genel sağlık statülerim ve iyilik hallerini yükseltmektir. Böylece çalışanların sağlık sorunları nedeniyle işe gelmemeleri ya da geç gelmeleri veya işten ayrılmalarının azalması beklenmektedir. Bu programlara başlamadan önceki önemli bir aşama, çalışanların içinde bulundukları sağlık statüsünün ortaya konmasıdır. Bu amaçla, literatürde geliştirilen çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Ankara Numune Hastanesi 'nde çalışan hemşirelerin sağlık statülerinin / iyilik hallerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, hemşirelerin algıladıkları iyilik hali ile demografik ve sosyo ekonomik özellikleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı belirlenmeye çalışılmış ayrıca hemşirelerin içinde bulundukları andaki sağlık durumlarımn; iş yaşamları, ev işleri, ev yaşamları, sosyal yaşamları, cinsel yaşamları, ilgileri-hobileri ve tatilleri konusunda bir problem yaratıp yaratmadığı ortaya konmuştur. Çalışmada, Nottingham Sağlık Profili araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonunda, sosyal izolasyon boyutu en düşük skora sahip iken, enerji boyutu en yüksek skora sahip bulunmuştur. Ayrıca, hemşirelerin enerji, ağrı, duygusal reaksiyonlar, uyku, sosyal izolasyon ve fiziksel hareketlilik boyutlarındaki iyilik halleri ile medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, çalışılan servisler ve çalışma saatleri gibi değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olmadığı bulunmuştur. Hemşirelerin enerji, uyku, sosyal izolasyon ve fiziksel hareketlilik boyutlarındaki iyilik halleri ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark da bulunmamaktadır. Ancak ağrı ve duygusal reaksiyonlar boyutlarındaki iyilik hali ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Buna ilaveten hemşirelerin iş yaşamları ile yaşlan, iş yaşamları ile gelir durumları, ev işleri ile gelir durumları, ev yaşamları ile gelir durumları, cinsel yaşamları ile eğitim düzeyleri, ilgileri-hobileri ile gelir durumları, ilgileri-hobileri ile çalıştıkları servisler ve tatilleri ile gelir durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Public policies that aim health promotion have come to the fore especially after the 1980s. A number of explanations have been provided about the aims and meaning of health promotion and the term can be treated as an umbrella term that covers a number of activities for promoting health, well-being and preventing disease. In tandem with the developments since 1980, several programmes have commenced with the aim of promoting the health and well-being of employees. The main expectation behind such programmes can be stated as decreasing the absenteesm and turnover rates of the employees due to health problems. An important stage before embarking on such programmes is to assess the present health status of the employees. A number of tools have been developed to this end. The assessment of the health status of the nurses in Ankara Numune Hospital is the primary aim of this study. To this end, the perceived well-being of the nurses and differences in perceptions by selected demographic & socio-economic characters have been analyzed. In addition to that, perceptions of nurses about the influence of their well-being status on specific dimensions of life have also been analyzed. Nottingham Health Profile was used to assess the points mentioned above. At the end of the study, social isolation dimension had the least score while energy dimension had the highest. Statistically significant differences were found between pain & emotional reactions dimensions and age. In addition, statistically significant differences were found between job life and age, job life and income, looking after home and income, home life and income, sexual life and educational level, interest-hobbies and income, interest-hobbies and department and holidays and income.