Özel sağlık sigortası yaptırma nedenleri ve özel sağlık sigortasından duyulan tatmin düzeyi
The Resasons of having private health insurance and the satisfaction level from the private health insurance
- Tez No: 69742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetlerinin finansmanı, özel sağlık sigortası, Financing of the health services, private health insurance
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Özel sağlık sigortası, sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanılan önemli yöntemlerden biridir. Bu çalışmada, kişilerin özel sağlık sigortası yaptırma nedenlerinin, bu nedenlerin demografik ve sosyo-ekonomik özelliklere göre gösterdiği farklılıkların, öze! sağlık sigortasından duyulan genel tatmin düzeyinin ve özel sağlık sigortasından duyulan tatmin boyutlarının genel tatmin düzeyini etkileme derecelerinin bulunması amaçlanmıştır. Çalışmada, bir özel sağlık sigortası şirketi olan, Bayındır Hayat Sigorta A.Ş.'nin, Bayındır Tıp Merkezi'ne ayaktan veya yatarak tedavi olmak amacıyla gelen ve özel sağlık sigortasını kendisi yaptırmış olan 348 sigortalıya yüzyüze görüşme yöntemi uygulanmıştır. Çalışma sonunda, özel sağlık sigortası yaptırma nedenlerinin demografik ve sosyo-ekonomik özelliklere göre fark gösterdiği ve genel tatmin düzeyi ile tatminin bazı boyutları arasında doğrusal bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Private health insurance is one of the important methods that is used in the financing of health services. In this study, it has been aimed to find the influence degree on the general satisfaction level of the reasons of people's having private health insurance; the differences of these reasons in respect to the demographic and socio- economic features; the general satisfaction level from the private health insurance and the satisfaction dimensions of the private health insurance. The study has been carried out among 348 private insurers holders from Bayındır Life Insurance Joint Stock Company on their visits to Bayındır Medical Center. Face to face interview method wes used. It has been concluded the reasons of having private health insurance differ in respect to the demographic and socio-economic features and there is a direct relationship between the general satisfaction level and some of the dimensions of this satisfaction level.