Suç Korkusu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir inceleme
Fear of crime: A study on Karamanoğlu Mehmetbey University students
  1. Tez No: 697824
  2. Yazar: AYŞEGÜL BOZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE PEKKÜÇÜKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç Teorileri, Suç Korkusu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Crime, Crime Theories, Fear of Crime, Karamanoglu Mehmetbey University
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsanoğlu var olduğu günden bugüne sosyal bir varlık olması sebebiyle, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için diğer insanlarla birlikte yaşaması zorunludur. Birlikte yaşamanın getirdiği bir takım zorluklar ve insanlar arasındaki çekişmeler, beraberinde suç kavramını ortaya çıkarmıştır. Böylesine eski bir tarihi geçmişe sahip olan suç, etkileri bakımından günümüze kadar var olmuştur ve var olmaya da devam edecektir. Günümüz dünyasında değişimin hız kazanmasıyla beraber çeşitli sorunlar baş göstermekte ve toplumlarda yaşanan bu sorunlarla birlikte ortaya çıkan suç kavramı her geçen gün etkisini hissettirmektedir. Buna bağlı olarak gün geçtikçe artan suç oranları yaşanılan mekâna karşı güvensizlik hissinin oluşmasına, yabancı olana karşı endişe ve korku duygusunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu bağlamda toplumda yaşanılan kaygı ve endişe durumunun getirisi olarak ortaya çıkan suç korkusu ciddi bir problem olarak görülmektedir. Suç korkusu, suçun sosyal ve psikolojik maliyeti olarak nitelendirilmektedir. Suç korkusunun en az suç olgusu kadar önemli bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Bu anlamda öncelikle suç korkusuna neden olabilecek faktörlerin araştırılması ve bu korkunun temelinde yatan nedenlerin ortaya konulabilmesi için suç konusunu tümüyle aktarmak doğru olacaktır. Çalışmada, öncelikle suç kavramını ve bu kavram üzerinde tarihsel süreç içerisinde geliştirilen teorileri incelenecek, yerli ve yabancı literatür taranarak suç korkusu konusunda bir zemin oluşturulacaktır. Daha sonra suç korkusunun nasıl ortaya çıktığı ile bu korkuya yönelik teorik yaklaşımlar ve korkuyu etkileyen faktörler ele alınarak geniş bir perspektifte sunulacaktır. Böylelikle suçtan mağdur olma korkusu şeklinde ifade edilen konunun görüşme kısmı için elde edilen verilere teorik çerçeve hazırlanmış olacaktır. Son kısım ise uygulamalı çalışmanın yapıldığı kısımdır. Bu kısımda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinden tesadüfi örneklem yoluyla seçilen kişilere önceden hazırlanmış açık uçlu sorular sorularak derinlemesine mülakat yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin farklı çevrelerden kente geldiği düşünüldüğünde, suç korkusu konusunda yaşanılan mekânı onların gözüyle değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesi, uygulamanın çıkış noktasıdır. Elde edilen verilerin en başta sosyoloji, kriminoloji bilimlerinin ve diğer sosyal bilimlerin faydalanabileceği bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since human beings have been a social creature since the day they existed, it is imperative that they live with other people in order to meet their needs. The difficulties of living together and the passions between people have brought the concept of crime together. Crime, which has such an old historical past, has existed until today in terms of its effects and will continue to exist. In today's world, with the acceleration of change, various problems arise and the concept of crime, which arises with these problems in societies, makes its effect felt every day. Accordingly, increasing crime rates day by day may cause a feeling of insecurity towards the place of residence and a sense of anxiety and fear towards the stranger. In this context, the fear of crime, which emerges as a result of the anxiety and anxiety experienced in the society, is seen as a serious problem. Fear of crime is characterized as the social and psychological cost of crime. It is possible to say that the fear of crime is at least as important as the crime phenomenon. In this sense, first of all, it would be correct to discuss the crime issue completely in order to investigate the factors that may cause the fear of crime and to reveal the underlying reasons of this fear. In the study, first of all, the concept of crime and the theories developed on this concept in the historical process will be examined, and a ground will be formed on the fear of crime by scanning the domestic and foreign literature. Then, how the fear of crime arises, theoretical approaches to this fear and the factors affecting this fear will be discussed in a broad perspective. In this way, the theoretical framework will be prepared for the data obtained for the interview part of the subject expressed as the fear of being a victim of crime. The last part is the part where applied work will be done. In this section, students of Karamanoğlu Mehmetbey University are asked to have an in-depth interview by asking pre-prepared open-ended questions to those who will be selected by random sampling. Considering that university students come to the city from different circles, it will be useful to evaluate the place where the fear of crime is lived through their eyes. It is thought that the obtained data can be a resource that sociology, criminology sciences and other social sciences can benefit from.