Duygusal zekanın online anlık satın alma davranışına etkisi: Influencer pazarlamanın aracı rolünün incelenmesi
The effect of emotional intelligence on online buying behavior: An invenstigation of the instrument role of influencer marketing
- Tez No: 697833
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YAPRAKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Online Anlık Satın Alma Davranışı, Influencer Pazarlama, Emotıonal Intellıgence, Online Instant Purchase Behavıor, Influencer Marketing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yapılan araştırmalarla IQ kavramının zeka kriterlerini ölçmede ve karar vermede tek başına yeterli olmadığının anlaşılması üzerine duygusal zekanın önemi her geçen gün artmaya başlamıştır. İnsanlar bir ürün satın alırken sadece IQ'larıyla karar vermeyip duygularıyla da karar vermektedirler. Ayrıca teknolojinin hızla gelişmesi ve son yıllarda gelişen olaylar online alışverişin artmasına neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmada tüketicilerin online anlık satın alma davranışlarında duygusal zekadan ne kadar etkilendikleri ve aracı değişken olarak değerlendirilen influencer pazarlamanın duygusal zeka ve online anlık satın alma davranışı üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı, duygusal zekanın online anlık satın alma davranışına etkisini ve influencer pazarlamanın aracı rolünü belirleyerek, söz konusu faktörler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Bu amaç çerçevesinde 517 kişiye anket fomu uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS 24 yardımıyla analize tabi tutulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler ortalama ve Standart sapma, T-testi, ANOVA testi ve regresyon analizleriyle teste tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre duygusal zekanın online anlık satın alma davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca duygusal zekanın influencer pazarlama üzerinde ve her ikisinin online anlık satın alma davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The importance of emotional intelligence has started to increase day by day, after the researches realized that the concept of IQ is not sufficient on its own in measuring intelligence criteria and making decisions. When people buy a product, they decide not only with their IQ, but also with their emotions. In addition, the rapid development of technology and the events that have developed in recent years have led to an increase in online shopping. In this context, it has been tried to examine that how consumers are effected by emotional intelligence in their online impulse buying behavior and the effect of influencer marketing, which is considered as an intermediary variable, on emotional intelligence and online impulse buying behavior. The purpose of this research is to determine the effect of emotional intelligence on online impulse buying behavior and the intermediary role of influencer marketing, and to reveal the relationship between these factors. For this purpose, a questionnaire was applied to 517 people and the data obtained were analyzed with the help of SPSS 24. The data obtained in the study were tested with mean and standard deviation, T-test, ANOVA test and regression analysis. According to the results of the analysis, it was seen that emotional intelligence has a statistically significant effect on online impulse buying behavior. In addition, it was seen that emotional intelligence has a statistically significant effect on influencer marketing and both on online impulse buying behavior.