Çocukluktan anneliğe menstrüasyona ilişkin algının değişimi ve aktarımı
Change and conveyance of perception about menstruation from childhood to motherhood
- Tez No: 697926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BELKIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın çalışmaları, Menarş, Menstrüasyon, Annelik, Tabu, Anne-kız, Women's Studies, Menarche, Menstruation, Motherhood, Taboo, Mother-Daughter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Menstrüasyon, her sağlıklı kadının gebelik dışında ilk periyodik kanaması olan menarş ile başlayarak menopoza kadar süren, 28-30 günde bir gerçekleşen fiziksel ve biyolojik bir süreci ifade etmektedir. Bu süreç aynı zamanda tıbbi, dini, sosyolojik, psikolojik yönleri olan sosyo-kültürel bir olgudur. Menstrüasyona ilişkin sınırlayıcı ve dışlayıcı birçok tabu, söylem ve pratik üretilmiştir. Bu nedenle menarş ve menstrüasyonla ilgili kadınların bilgilenmesi önemli olduğu kadar kuşaktan kuşağa bilginin akışı ve niteliğinin incelenmesi de önemlidir. Bu çerçevede çalışmamızın amacı, menarş deneyimi ve anneden kıza menstrüasyon bilgi aktarımı hakkındaki deneyim ve görüşleri araştırmak ve incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırma şu sorulara yanıt aramıştır: Menstrüasyon nedir, nasıl tanımlanmaktadır? Menarş deneyimi nasıl yaşanmıştır? Anne-kız ilişkisinde menstrüasyon hakkında bilgi aktarımı nasıldır? Menstrüasyona ilişkin görüşler, çocukluktan yetişkinliğe nasıl bir değişim göstermektedir? Nitel araştırma yöntemiyle fenomenoloji deseninde gerçekleştirilen bu çalışma için veriler İzmir ilinde ikamet eden ve kızı menarş yaşamış 50 anne ile derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. Felsefi varsayım olarak ontolojiye, yorumlayıcı çatı olarak da feminizme dayanan bu çalışmanın önemi, anne-kız arasında menarş/menstrüasyon bilgi ve deneyim akışını anlamaya çalışmanın yanında, bu bilginin annelik deneyiminde nasıl aktarıldığını incelemektir. v Araştırmanın bulgularına göre her iki anneden biri menarş öncesinde bilgiye sahip olabilmiş, fakat annelerin tamamına yakını kızlarına menarş/menstrüasyon hakkında bilgi ve deneyim aktarmıştır. Annelerin, tabularla çevrelenmiş kendi deneyimleri yerine kızlarına doğru bilgiyi aktarmakta özen gösterdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Menstruation refers to a physical and biological process that takes place in every 28-30 days, starting with menarche, which is the first periodical bleeding of every healthy woman outside of pregnancy, and lasting until menopause. This process is also a socio-cultural phenomenon with medical, religious, sociological, and psychological aspects. Many restrictive and exclusionary taboos, discourses and practices related to menstruation have been produced. Therefore, it is important not only to inform women about menarche and menstruation, but also to examine the information that handed down from generation to generation and its quality. In this context, the aim of our study is to research and examine the experiences and opinions about the menarche experience and the transfer of information about menstruation from mother to daughter. For this purpose, the research sought answers to the following questions: What is menstruation and how is it defined? How was the menarche experience? How is the transfer of information about menstruation in the motherdaughter relationship? How do views on menstruation change from childhood to adulthood? vii The data for this study, which was carried out with the qualitative research method in the phenomenology pattern, were collected through indepth interviews with 50 mothers residing in Izmir and whose daughters had menarche. The importance of this study, which is based on ontology as a philosophical assumption and on feminism as an interpretative framework, is to try to understand the transfer of information about menarche/menstruation and experience from mother to daughter, and also to examine how this knowledge is transferred in the experience of motherhood. According to the findings of this study, one of every two mothers could have knowledge before menarche, but almost all mothers transfer information and experience about menarche/menstruation to their daughters. It is seen that mothers care about transferring the right information instead of their own experiences surrounded by taboos, to their daughters.