Su yönetiminde hesap verebilirlik aracı olarak su muhasebesi: Konya Kapalı Havzası örneği
Water accounting as an accountability tool in water management: A study of Konya Closed Basin
  1. Tez No: 698132
  2. Yazar: MERVE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Su Muhasebesi, Su Bilançosu, Su Yönetimi, Hesap Verebilirlik, Şeffaflık, Finansal Muhasebe, Water Accounting, Water Balance Sheet, Water Management, Accountability, Transparency, Financial Accounting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu tez çalışması uluslararası su muhasebesi sistemlerinden biri olan Genel Amaçlı Su Muhasebesi sisteminin havza bazında Türkiye'ye uyarlanabilirliğini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Sistemin amacı suya ilişkin verilerin, talep eden bütün kullanıcıların anlayabileceği şekilde sunulmasını sağlamaktır. Sistemin çıktıları bilanço, gelir tablosu ve nakit akışları tablolarına eşdeğer olan sırasıyla Su Varlıkları ve Yükümlülükleri, Su Varlıkları ve Yükümlülüklerindeki Değişiklikler ve Fiziki Su Akışları tablolarıdır. Çalışmada Konya Kapalı Havzası mekânsal referans olarak seçilmiştir. Havzanın 2018 hidrolojik yılı“Su Varlıkları ve Yükümlülükleri”ve“Fiziki Su Akışları”tablosu havza için yayımlanmış olan raporlar ve planlardan elde edilen veriler ile Genel Amaçlı Su Muhasebesi Raporlarının Hazırlanması ve Sunumu için Su Muhasebesi Kavramsal Çerçeve ve Avustralya Su Muhasebesi Standartları doğrultusunda hazırlanmıştır. Çalışmada Türkiye'de su yönetiminin şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesinde gerçekleştirilmesine bir bilgi sistemi olan muhasebe aracılığıyla yardımcı olmak amaçlanmış, muhasebenin değişen ve dönüşen yapısı ve bilgi sağlama fonksiyonu paydaş katılımlı su yönetimi sürecine entegre edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is designed to evaluate the adaptability of the General-Purpose Water Accounting system, which is one of the international water accounting systems, to Turkey on a basin basis. The purpose of the system is to ensure that water-related data is presented in a way that can be understood by all users who request it. The system's outputs are 'The Statement of Water Assets and Liabilities', 'The Statement of Changes in Water Assets and Liabilities', and 'The Statement of Physical Water Flows' reports, respectively, which are equivalent to the balance sheet, income statement and cash flow statements. In the study, Konya Closed Basin was chosen as a spatial reference. 'The Statement of Water Assets and Liabilities' and 'The Statement of Physical Water Flows' of the basin for the 2018 hydrological year has been prepared under the Water Accounting Conceptual Framework and Australian Water Accounting Standards for the Preparation and Presentation of General-Purpose Water Accounting Reports, with the data obtained from the reports and plans published for the basin. In the study, it was aimed to help the realization of water management in Turkey within the framework of transparency and accountability through accounting, which is an information system, and the changing and transforming structure of accounting and the function of providing information were tried to be integrated into the water management process with stakeholder participation.