Geri Dön

Ankara keçilerinde mevsim içi oksitosin uygulaması ile östrus siklusunun kısaltılması

Early induction of oestrus with the use of oxytocin in season in angora goats

  1. Tez No: 69815
  2. Yazar: GONCA ATAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞENÜNVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 34

Özet

ÖZET: Bu çalışmada Ankara Keçilerine üreme sezonu içinde yapılacak oksitosin uygulamalarının keçilerin seksüel siklusiarında yolaçtığı değişimler, oksitosinle siklusu uyarılmış keçilerle herhangi bir uygulama yapılmamış keçilerin seksüel siklusları arasındaki farklar ve oksitosin uygulamasının fertilite üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışmada aynı yaş ve ağırlıkta, daha önce yavrulamış 8'l deney, 4'ü kontrol grubu olmak üzere toplam 12 keçi kullanıldı. Deney ve kontrol grubunu oluşturan 12 adet keçinin tamamına ilk olarak östrus senkronizasyonu amacı ile PGF2 alfa 11 gün ara ile 2 kez, 2.5mg dozunda uygulandı.Oluşan ilk senkronize östrusta keçilere herhangi bir müdahele yapılmayıp17-21 günlük doğal bir siklus dönemi geçirmeleri beklendi. 20. günden itibaren kızgınlığa gelen keçiler arama tekesi ile saptandıktan sonra 8 keçilik deney grubuna sikluslarının 3.gününden itibaren sabah 50 İL) ve akşam 50 IU olmak üzere günde 100 IU oksitosin SC uygulandı. Bu işlem 3., 4., 5. ve 6. gün olmak üzere toplam 4 gün sürdürüldü. Oksitosin uygulaması ile aynı anda VJugularis'ten sabah ve akşam 5'er cc kan alındı. Kontrol grubu olarak ayrılan 4 keçiden ise sikluslarının 3., 4., 5. ve 6. günleri sabah ve akşam 5'er cc olarak başlanan kan alımı kesilmeyip gün aşırı olarak sürdürüldü, bu keçilerin beklenen doğal kızgınlıklarından 5 gün önce ise kan alımı her gün yapıldı. Deney grubundaki keçiler uygulamanın ö.gününde kızgınlığa geldiler ve çiftleştirildiler.Gebelik kontrolü için çifleşmeden sonra 18.günde tüm keçilerden kan alındı. Alınan tüm kan örneklerinde östradiol, LH ve progesteron tesbitleri yapıldı.Tüm sonuçların grafikleri oluşturularak deney ve kontrol gruplarının östradiol-LH- progesteron hormon verileri karşılaştırılarak değerlendirildi.Elde edilen sonuçlarla oksitosin uygulaması ile östrus siklusunun kısaltılabildiği, oksitosinle uyarılmış siklustaki hormon düzeylerinin normal siklustaki değerler ile aynı olduğu ve oksitosin enjeksiyonlarının fertiliteyi etkilemediği ortaya konuldu.Ancak oksitosin uygulamasının günde iki kez12 saat ara ile yapılması gerekliliğinin harcanacak işgücünü arttıracağına ve bunun sürü uygulamalarındaki önemine dikkat çekildi.

Özet (Çeviri)

26 SUMMARY: In this study, the alteration in estrus cycle of Angora Goats as a result of oxytocin administration which was given in breeding season, the difference between the estrus cycles of the goats which their cycles were stimulated by oxytocin and the goats with natural cycle, and the effects of oxytocin on fertility were investigated. Totally 12 goats, 8 for study and 4 for control group, with the same age and weight and had kidded before, were used in study.To achieve synchronisation in estrus, all 12 goats were injected twice 2.5 mg. IM doses PGF2 alfa 1 1 days apart.The goats were not intervened in their first synchronized estrus and were let to have a natural cycle of 17-21 days. From the twentieth day, after the detection of goats in estrus with the teaser buck, goats in the study group were injected SC with 100 IU oxytocin on days 3, 4, 5 and 6, the daily dosage was divided and administered at 12 hours intervals. Besides the oxytocin administration, jugular blood sampling (5 cc) in the morning and evening were employed simultaneously. In the control group, jugular blood sampling (5 cc) twice a day was commenced on the 3, 4, 5 and 6th days of their cycle and continued every other day.Five days before the onset of expected estrus, blood sampling was performed every day. The goats in the study group became in estrus on the fifth day of management and were let mating.To detect gestation, blood sampling was carried out from all goats on the 18th day after the mating. Ostradiol, LH and progesteron were assayed in samples.AII the results were showed in graphics and also ostradiol, LH, progesteron hormon data of the two groups were evaluated by comparison.27 By the light of observed results, it is exposed that estrus cycles can be shorten with oxytocin injection ; hormon levels in cycles either stimulated by oxytocin or natural are the same and oxytocin injection has no effect on fertility.On the other hand, oxytocin management necessiates injection twice a day at an interval of 12 hours and this will increase the working power, so it is called to attention of importance in herd management.

Benzer Tezler

  1. Saatlik karayolu trafik ölçümlerinin analizleri ve türetilmiş verilerle modellemeler

    Analysis of hourly highway traffic counts and models with derived data

    FATİH NAKAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    UlaşımGazi Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HİKMET BAYIRTEPE

  2. Ankara keçilerinde serum vitamin A ve beta karotin ile çinko ilişkisi ve değerler üzerine mevsimlerin etkisi

    The Relations amongst serum vitamin A, beta-carotene and zinc levels and seasonal effects on these parameters

    MAHMUT Z. ÇEVİK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    BiyokimyaAnkara Üniversitesi

    Biyokimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ARİF ALTINTAŞ

  3. Farklı habitat tiplerinde vaşağın (Lynx lynx L. 1758) bazı ekolojik özelliklerinin incelenmesi

    Investigation on some ecological characteristics of eurasian lynx (Lynx lynx L. 1758) in different habitat types

    BURAK AKBABA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    BiyolojiHacettepe Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZAFER AYAŞ

  4. Ankara keçisinin çeşitli verim özellikleri ve yetiştirme koşulları

    Some production performance of Angora goat and breeding conditions

    A.ÜMİT YAVUZER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    ZiraatAnkara Üniversitesi

    Zootekni Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYHAN ELİÇİN

  5. Teke katımı öncesi ve teke katımı mevsiminde farklı sürelerde ek yemlemenin Ankara keçilerinin döl verimine etkileri üzerine bir araştırma

    The Effects of length and time of flushing period on performance of angora goats

    GÖKÇEN YÜCESOY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    ZiraatAnkara Üniversitesi

    DOÇ. DR. MEHMET ERTUĞRUL