İfade özgürlüğü ve internet
Freedom of expression and the internet
  1. Tez No: 698159
  2. Yazar: SUZAN DEDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Democracy, Freedom of Expression, Internet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, internette ifade özgürlüğünün avantaj ve dezavantajlarının; insan haklarının gelişimine yönelik katkısı ve demokrasinin temel dinamikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. İlk bölümde ifade özgürlüğü hakkının tanımı ve kısaca tarihçesine değinildikten sonra ifade özgürlüğünün gerekçeleri açıklanmıştır. İfade özgürlüğü hakkını düzenleyen uluslararası hukuk belgelerinde yer alan hakkın kapsamı ve kısıtlama gerekçeleri incelenip, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; internet, yeni medya ve sosyal medya kavramlarının olanakları ve sorunları tartışılmıştır. İnternet ve sosyal medya kullanımına dair istatiksel verilerinden yararlanılmıştır. İfade özgürlüğü kapsamında internetle birlikte gündeme gelen haklara yönelik tartışmalar ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümde; internette ifade özgürlüğünün insan hakları ve demokrasiye katkıları yönünde öne sürülen karşıt görüşlere yer verilmiştir. Uluslararası sivil toplum örgütlerinin raporları ışığında internet kullanımının artış gösterdiği yıllarda, internette ifade özgürlüğünün imkanlarının demokrasilere yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the advantages and disadvantages of freedom of expression on the Internet, its contribution to the development of human rights and its effect on the basic dynamics of democracy are examined.In the first part, the definition and brief history of the right to freedom of expression are explained, and the reasons for freedom of expression are explained.The scope of the right in the international legal documents regulating the right to freedom of expression and the reasons for restriction are examined and explained in the light of the decisions of the European Court of Human Rights.In the second part of the study, the possibilities and problems of internet, new media and social media concepts are discussed.Statistical data on internet and social media usage were used.Within the scope of freedom of expression, discussions on the rights that came to the fore with the internet.Finally, in the third section, opposing views on the contribution of freedom of expression on the internet to human rights and democracy are included.In the light of the reports of international non-governmental organizations, the reflections of the possibilities of freedom of expression on the Internet on democracies in the years when the use of the Internet increased.