Kıssa-i Anter (H. 1146/ 1b-148a) [inceleme-metin]
Kissa-i Anter (H. 1146/1b-148a) [analysis and text]
  1. Tez No: 698166
  2. Yazar: BURCU NAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anter bin Şeddâd, Kıssa-i Anter, 15.Yüzyıl, Antar bin Sheddad, Qıssa-i Antar, 15th Century
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Miladi VI. yüzyılda yaşadığı bilinen Anter bin Şeddâd, yiğitliğin timsali bir tip olarak karşımıza çıkmaktadır. Kahramanlığıyla, girdiği savaşlardaki cesaretiyle Arap diyarına nam salmıştır. Efsanevî hayatının yanı sıra şiiri de Arapların dikkatini çekmiştir. Şiirleri, Kâbe duvarına asılmış yedi kasîde olarak anılan muallakât-ı seb'a arasına girmiştir. Böylece şairlik gücünü ispatlamış, yiğitliğini bununla taçlandırmıştır. Köle çocuğu diye dışlanarak hayatını mücadele içinde geçiren Anter'in hayatına tanıklık eden Anter Kıssası, dilden dile dolaşmayı başararak günümüze kadar ulaşmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in emriyle tercüme edilip Türk edebiyatına kazandırılan Kıssa-i Anter, Anternâme, Anter Kıssası ve Anter Hikâyesi gibi adlarla da bilinen bu eserin eksiksiz bir nüshası Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde el yazması hâlinde bulunmaktadır. Kısa bir giriş ile başlayan çalışmanın birinci bölümünde Anter'in hayatı hakkında kısa bilgi ardından metnin genel hatlarıyla tahliline yer verilmiştir. Ayrıca metnin dili ve üslûbu incelenerek metinde geçen âdetlere ve diğer bazı başlıklara da yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümü ise çeviri yazılı metinden oluşmaktadır. Bu bölümde H.1146 numaralı nüshanın 1b-148a varakları arasındaki metin yer almaktadır. Bu metin, H.1145 numaralı nüshanın ise 375b-539b numaralı varakları arasındadır. Tezde H.1146 numaralı nüsha esas alınmış, H.1145 numaralı nüsha ile farklılıklar da dipnotlarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anter bin Şeddâd, who is known to have lived in the 6th century (gregorian), is the epitome of valor. He became famous in the Arab world with his heroism and courage in the wars he participated in. In addition to his legendary life, his poetry also attracted the attention of the Arabs. His poems are among the muallakat-ı seb'a, known as seven odes hung on the wall of the Kaaba. Thus, he proved his poetic power and honored his valor with it. Witnessing the life of Anter, who spent his life in struggle by being excluded as a slave child, the Anter Parable has survived to the present day passed down by word of mouth. A complete copy of this work, also known as Kıssa-i Anter, Anternâme, Anter Parable and Anter Story, which was translated and brought to Turkish literature by the order of Fatih Sultan Mehmet, is in manuscript form in the Topkapı Palace Museum Library. In the first part of the study, which started with a short introduction, there is a brief information about Anter's life, followed by an analysis of the text in general terms. In addition, the language and style of the text were examined and the customs and some other titles in the text were also included. The second part of the thesis consists of the translated text.In this section, the text between the pages 1b-148a of the copy numbered H.1146 is included. This text is among the leaves 375b-539b of the copy numbered H.1145. The thesis is based on the copy numbered H.1146, and the differences with the copy numbered H.1145 are shown in the footnotes.