Özel günlerde yayınlanan sosyal reklamların marka imajına etkisi ve sosyal pazarlama açısından değerlendirilmesi
The effect of social advertisements on special days on brand image and evaluation in terms of social marketing
- Tez No: 698229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Sosyal Sorumluluk, Kadınlar Günü, Marka İmajı, İçerik Analizi, Betimsel Analiz, Social Marketing, Social Responsibility, Women's Day, Brand Image, Content Analysis, Descriptive Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Toplumlar tarih boyunca bir değişim ve gelişim içerisinde var olagelmiştir. Bu değişim ve gelişim içerisinde işletmeler de değerlerini ve tüketici ile olan ilişkilerini çağa ayak uydurarak sürekli bir şekilde güncellemiştir. Markalar klasik dönemlerdeki üretici ve alıcı ilişkisinin aksine toplum odaklı bir anlayışa yönelmiştir. Sosyal pazarlama bu anlayışın sonucu olarak doğmuştur. Güçlü bir imaj ve sürdürülebilir başarı için topluma yönelik markaların sorumluluklarını yerine getirmesi bir gerekliliktir. Sosyal pazarlama ile markalar bu sorumluluklarını yerine getirmekte, toplum nezdinde değer ve prestijlerini arttırmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı özel günlerde yayınlanan sosyal reklamların marka imajına etkisi ve sosyal pazarlama açısından değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın yöntem kısmında nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi zaman ve maliyet gibi kısıtlar nedeniyle birçok özel gün içerisinden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde yayınlanan reklamlar ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde yayınlanan reklamların tüketicilerde pozitif bir reaksiyon oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüketiciler, markaların kadına yönelik bu hassas tutumunu takdir etmiş ve sosyal medyada beğeni, yorum ve paylaşımlarla geniş kitlelere ulaşmasına aracılık etmiştir.
Özet (Çeviri)
Societies have existed in a change and development throughout history. In this change and development, businesses have also constantly updated their values and relations with the consumer by keeping up with the times. Brands have tended towards a society-oriented understanding, contrary to the producer and buyer relationship in classical periods. Social marketing was born as a result of this understanding. For a strong image and sustainable success, it is a necessity for brands to fulfill their responsibilities towards society. With social marketing, brands fulfill these responsibilities and increase their value and prestige in the society. In this context, the aim of the study was determined as the effect of social advertisements published on special days on brand image and evaluation in terms of social marketing. In the method part of the study, content analysis and descriptive analysis from qualitative research techniques were used. The sample of the study was limited to the advertisements published on 8 March International Women's Day among many special days due to time and cost constraints. As a result of the research, it was concluded that the advertisements published on March 8 International Women's Day caused a positive reaction in consumers. Consumers appreciated this sensitive attitude of brands towards women and mediated their reach to large masses with likes, comments and shares on social media.